Пазарът на имоти бил „чудовищен балон“

Цените на къщите на прегрятия пазар за недвижима собственост в покрайнините на Европа започнаха да падат рязко. Това пише на страниците си британското издание „Дейли телеграф“.

Цените в Ирландия спадат вече четвърти месец поред в резултат на по-високите лихвени проценти в еврозоната, докато ценовият балон в балтийските държави се спука, отбелязва изданието.

„Бумът“ на недвижимата собственост в Румъния, България, Хърватия и дори Русия също е на изчерпване. „Дейли телеграф“ цитира Данске банк (Danske Bank), която предупреждава, че по-голямата част от пазара на недвижима собственост в Източна Европа представлява „чудовищен балон“, който напомня на условията в Източна Азия преди голямата криза през 1997 година.

Жан-Мишел Сикс, главен икономист за Standard & Poor заяви, че огромните нива на задлъжняване на домакинствата в големи части на Европа, превръщат региона в уязвим към затягащите се условия за кредит. Нивата на дълговете са над 100% от БВП в Ирландия, Великобритания, Испания, Холандия и Дания.

Според експертите англичаните и ирландците, които са най-многобройните купувачи на имоти у нас, се ограничават до 100 000 евро. Британците обикновено купуват жилище с инвестиционна цел – за да го препродадат.

Те купуват главно в морските и планинските ни курорти и много рядко в големите градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *