Пазарът на имоти в „Режим на изчакване“

Пазарът на имоти в България не остана встрани от глобалната кредитна криза и влиянието й върху сектора. Последното тримесечие на миналата година донесе лоши новини за местния пазар – спад в цените на апартаментите регистрираха както от Националния статистически институт, така и от агенции за имоти.
Въпросът, който днес вълнува голяма част от потенциалните купувачи, е подходящ ли е моментът за покупка на жилище.
От анкета става ясно, че една значителна част от потенциални купувачи са предпочели да заемат изчакваща позиция. На въпроса „Как се промениха плановете ви за покупка на жилище след кризата?“ най-голям дял гласували събира отговорът „Изчаквам цените да паднат максимално“ – 45%. Други 15% са се отказали да купуват жилище.
По равен дял (по 9%) образуват хората, чиито планове за покупка не са се променили и продължават да търсят имот, както и тези, които са решили да купят заради по-ниските цени.
Останалите 22% не са планирали покупка на жилище. Анкетата е проведена чрез онлайн гласуване, като са гласували 2160 посетители на сайта.
„Аз се учудвам, че изобщо има купувачи. Цените категорично падат с изключение на някои видове имоти. Когато цените падат, купувачите нямат мотивация да купуват“, коментира резултатите от анкетата Илиян Николов, регионален директор на Re/Max България.
Ако сте наемател и цените вървят надолу, може да изчакате, докато покупката стане по-изгодна, обясни той. Според него към момента има само един тип имоти, при които вече е по-изгодно да се купи, отколкото да се наема и това са най-евтините жилища.
По негови наблюдения днес има три основни вида продажби – на най-евтини имоти, на сравнително добри имоти, които са например наследствени или споделена собственост, както и на скъпи имоти на добри места с добри цени.
Спадът на пазара кара потенциалните купувачи също да правят много повече огледи на имоти, преди да вземат решение. „Ако преди година се правеха по 10 огледа за 1 имот, днес нямат край“, коментира Николов.
Като основни фактори за спада на цените той посочи огромното предлагане в София и други големи градове и слабото търсене поради несигурност или липса на средства.
Интересна подробност е, че цените на къщите се задържат почти без изменение, като бележат лек спад. Според Николов това се дължи на факта, че не се инвестираше в строителство на къщи за продажба.
Според Добромир Ганев, управител на Форос, наистина голяма част от клиентите очакват цените да паднат и анкетата добре отразява тези нагласи.
„Въпросът обаче е какво означава да паднат максимално и как ще разберат кога е настъпил този момент, без да го изтърват. Трябва да следят много сериозно пазара и много голям обем от пазара“, коментира той.
Според него фактът, че повечето от проектите са замразени и почти няма ново строителство, неминуемо ще доведе до точка на изравняване между търсене и предлагане. „Трудно може да се прогнозира кога, но със сигурност този момент ще дойде“, допълни той.
„Има и такива клиенти, които точно сега са решили да купуват. Покупката на жилище, дори и стане при краткосрочен спад в цените, може да носи и друга стойност, различна от финансова, като например удовлетворение“, каза Ганев.
От компанията наблюдават и тенденция към предоговаряне на условията по наемите, като някои наематели напускат и търсят по-изгодни условия.
Според Теодора Димитрова, президент на ERA за България и Румъния, 63% от анкетираните са с нагласата да извършат покупка при определени условия. „Ще се върнем в първи клас на закона за търсенето и предлагането. Или продажбите на имоти се определят от търсенето на такива и купувачите ще купят, ако имат достатъчна информация за нивата на продажните цени на имотите и ще купят според покупателната си способност“, коментира тя.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *