Пазарът на криптовалути забуксува серизно

Обемът на операциите с криптовалути ще намалее от $71 млрд. през 2014 г. до $30 млрд. през настоящата година, прогнозира Juniper Research. Причините за този повече от двукратен спад се коренят в проблеми с борсите за криптовалути, кражбата на биткойни (bitcoin), действията на регулаторите, които се опасяват от ролята на виртуалните пари на черния пазар, и неизгодният процес на добиване на биткойни при сегашните цени.

Миналогодишният пик в използването на алтокойни (криптовалути, които се разглеждат като алтернатива на биткойн) се дължи на активността в Dogecoin, Litecoin и Auroracoin през първото тримесечие. Към края на годината обаче делът на тези операции в доларово изражение падна под 5% от обема в началото на годината.

През 2014 г. биткойн поевтиня с 56%, а от началото на настоящата година цената най-популярната криптовалута падна с още една трета. Основната причина е неизгодният добив на биткойн – в момента на потребителите излиза около 600 долара добивът на един биткойн, докато пазарната цена на криптовалутата е по-ниска.

Освен това виртуалните пари преживяват криза на доверието от страна на потребителите. Това е свързано с неотдавнашната кражба на 19 000 биткойни на обща цена $5,2 млн. от електронните портфейли на борсата BitStamp.

В допълнение, криптовалутата все по-често се свързва с черния пазар – така например, тази седмица американски съд призна създателя на сайта Silk Road Роса Уилям Улбрихт за виновен в търговия с наркотици, хакерска дейност и пране на пари. Твърди се, че през Silk Road са извършвани покупки и продажби на наркотици, оръжия и фалшиви парспорти чрез биткойни, а Улбрихт е застрашен от доживотен затвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *