Пазарът на мобилни технологии променя всичко, което правим

Водещата софтуерна компания Telerik обяви, че към нея се присъединява Арон Махимайнатан, който ще заеме поста Главен директор „Продукти“. Преди да стане част от екипа на Telerik той има 16-годишен опит в Силициевата долина. През годините Махимайнатан заема ключови роли, свързани с маркетинга ибизнесразвитието на софтуерните продукти на Oracle, Siebel Systems и SAP. На новия си пост експертът ще се грижи за пазарната, продуктовата и маркетинг стратегията, свързана с продуктите на Telerik. Какви са плановете на Арон за работата му в компанията и какви ще бъдат първите задачи, с които ще се заеме, научихме от самия него. Ето какво ни сподели той…

Имате богат опит преди Telerik. Бихте ли разказали повече за него?

Кариерата ми започна в Oracle Corporation. Занимавах се с предимно със CRM системи и приложения. Бях част от екипа за разработка на приложения. Първите ми стъпки бяха в инженерната част, като разработчик. След няколко години осъзнах, че искам да се занимавам повече с бизнес частта на разработването на приложения. Затова отидох в бизнесучилище, направих MBA. Кариерата ми може да се раздели на две. Преди бизнес училището се занимавах предимно с технологичната част, а след него – предимно с бизнес частта. Станах маркетинг мениджър в Siebel Systems и прекарах 3-4 години там. По това време имах добър старши мениджър, който се премести в SAP. По същото време компанията търсеше човек и той направи това, което правят всички мениджъри – когато отидат на новаработа, привличат при себе си хора, с които са работили преди. Останалото е история.

Как решихте да се присъедините към екипа на Telerik?

Това е интересна история. Когато започнах в SAP се занимавах предимно с частта, свързана с продуктите. За 7-8 години преминах от поста мениджър до вицепрезидент, така че имах доста добро кариерно развитие. Но компанията си е компания и в някакъв момент осъзнаваш, че искаш да правиш нещо, което има по-голямо въздействие. Исках нещо по-предприемаческо. Запознах се с част от екипа на Telerik и бях много развълнуван от предприемаческия дух на основателите на компанията. Вечеряхме заедно и тогава усетихме, че има химия. Споделяме еднакви принципи – от нещо малко да направиш нещо голямо, да направиш правилното нещо. Усетихме, че имаме една и съща визия за Telerik, а аз бях готов за следващата стъпка в кариерата си.

Как се чувствате в България?

Едва от няколко дни съм тук, но се радвам на топъл прием от хората. Запознах се с доста колеги в офиса, срещам се с нови хора. Когато пристигнах валеше и беше мрачно. Вчера беше още по-мрачно, но днес мога да видя повече от българското време. Определено не е последната ми визита тук.

През януари обявихте пускането на Telerik Platform и разкрихте, че имате големи амбиции свързани с мобилни приложения. Какви са плановете ви за нея?

Telerik Platform е най-вълнуващото нещо, което сме правили напоследък. Telerik е компания, известна с инженерите си. Тя е съсредоточена в това да предоставя инструменти на разработчиците, които искат да направят свои приложения. През годините постигнахме значителен успех в тази насока. Сега ще се съсредоточим повече върху корпоративните клиенти. Не можем да си позволим да им предлагаме отделни продукти, защото те имат нужда от цялостни пакети, платформи, чрез които да създават приложения. Искаме да бъдем сериозен играч в корпоративния сектор. Пуснахме платформата преди месец и получихме добра обратна връзка. Има 61 000 регистрации за първите три седмици. Много сме развълнувани. За мен най-големият фокус ще е да свържа платформата с предприятията.

Ще откриете ли нови работни места във връзка с Telerik Platform?

От една страна, имаме група от хора, които се представят добре и вече работят по платформата, така че те ще заемат ключови позиции. В частта, свързана с маркетинг и продажби, ще имаме нужда от повече хора, повече таланти, хора, познаващи корпоративния пазар.

В приложенията ли виждате бъдещето на мобилните технологии?

Абсолютно! Преди 3-5 години мобилните приложения бяха нещо ново за света, а през последните години се развиват много динамично. Смятам, че в бъдеще те ще еволюират. Приложенията, които познаваме днес, ще се променят. Приложенията на бъдещето ще бъдат навсякъде. Това е свързано с концепцията за Internet of things (Интернет навсякъде), която предполага че устройствата ще са навсякъде около нас и ще са свързани помежду си. Това само по себе си променя концепцията на приложенията. Те ще влязат не само в очилата като Google Glass, но ще бъдат навсякъде.

Смятате ли, че в някакъв момент те ще загубят популярността си?

Вече е изключително трудно да се правят прогнози дори за период от 3 до 5 години. Приложенията, които познаваме днес, изобщо няма да са популярни, но техните наследници, ще бъдат. Те ще бъдат друг тип приложения. Истината е, че тези, които се вълнуват от самата технология сме ние, хората в бизнеса и разработчиците. Всички останали мислят за приложенията като за нещо, което може да улесни живота им. Докато хората изпитват тази нужда, приложенията ще бъдат популярни. По последни данни пазарът на разработване на мобилни приложения се радва на голям ръст. Очаква се, че той ще достигне до 143 млрд. долара през 2016 г.

Кои са основните тенденции на пазара на мобилни технологии в момента?

Internet of things радикално ще промени начина, по който компютрите и джаджите комуникират помежду си. Тепърва ще видим как устройствата ще се появят навсякъде и ще се стигне до огромна иновация.

В Силициевата долина се говори все повече за социалното и за т.нар. концепция SoLoMo (social-local-mobile). Днес всеки, който има Facebook се смята за социален. Ясно е какво разбираме под мобилно. По-интересното е локалното, защото много проучвания показват, че се чувстваме граждани на света и обичаме да знаем какво се случва във всички части на света. В същото време прекарваме по-голямата част от времето си на едно място, правим бизнес на едно място. Има много новости свързани със SoLoMo, но това не прави проблемите по-лесни за решаване.

Третата важна тенденция, която е по-интересна за предприемачите, е консумеризацията на информационните технологии. По цял ден човек използва iPhone и Facebook в личния си живот. Но когато отиде на работа, той трябва да работи с определен компютър, да гледа своя декстоп. Това разделение трябва да бъде премахнато. Младите хора искат да имат същото преживяване като това с Facebook и в ежедневната си работа. Ето защо консумеризацията на ИТ е много важна тенденция – да ползваш тези технологии, но по начин, който е логичен и съвместим с всичко останало.

Можете ли да направите прогноза за пазара на мобилни технологии за тази година?

Прогнозата ми е, че ситуацията ще е добра, но може да бъде много по-добра. Това е пазар, който променя из основи всичко, което правим. Всички го усещаме и вече не можем да си представим живота си без тях. От едно устройство си проверявам полета, говоря с децата си вечер, чета си имейлите. Светът е много по-свързан, а това значи и по-продуктивен. Мисля, че има голям потенциал в развитието на продуктивността – как да получиш повече пари, отколкото си инвестирал. 2014 г. ще е добра година за нас и за по-голяма част от света.

Какви са целите, които си поставяте Вие лично за тази година в Telerik?

Повечето стартиращи компании имат инженерен екип, който изгражда продукта, и друг екип, който го продава. Постепенно започва назначаването на хора, занимаващи се с маркетинг, но скоро се вижда, че това, което инженерите правят, не съвпада съвсем с това, от което пазарът се нуждае. От друга страна Sales екипът не продава така, че да разкрива напълно силната страна на продуктите. Колкото повече компанията расте, толкова по-осезаемо става това. Задачата на моя екип в Telerik е да свърже двете звена. Всичко по средата е моя работа. Идеята е да се вкара малко маркетинг в разработването, така че могат да се изграждат точните продукти. Друго основна за мен задача е да свържа Telerik с големите организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *