Пазарът се готви за септември. Еврото поевтинява

/© БГНЕС

Повечето от азиатските индекси стартираха седмицата в повишения. Движението е корективно, инвеститорите прибират печалби от къси позиции, като пазарът се консолидира около достигнатите нива в очакване на повече ликвидност и фундаментални новини, които да му дадат ясна посока. Днес на най-голям интерес се радват акциите на добивните компании, които са подкрепени от надеждите за ускоряване на растежа в Европа и САЩ и засилване на търсенето9 в Китай през последното тримесечие на годината.

Значително влияние върху инвеститорите оказват и опасенията на водещите финансисти и банкери, изразени по време на срещата в Джаксън Хол в края на миналата седмица, че прекратяване на мерките за количествени улеснения в САЩ ще има негативен ефект върху развиващите се пазари, предизвиквайки изтегляне на капитали от тях.

Основният индекс в Токио прави изключение от възходящото движение днес, под натиска на поскъпваща йена. Nikkei 225 пада с 0.18%, до 13 636 пункта. В Хонконг Hang Seng е нагоре с 0.63%, до 22 006 пункта. А в Шанхай CSI 300 печели 1.48%, до 2 093 пункта.

Еврото поевтинява с 0.07%, до 1.3377 долара. А йената поскъпва с 0.05%, до 98.5250 USD/JPY. Доларовият индекс DXY отстъпва минимално с 0.01%, до 81.36 пункта. И тук инвеститорите консолидират позиции, като мечките на пазара са предпазливи, тъй като през септември търговията ще се активизира и с прилива на ликвидност индексите вероятно отново ще тръгнат нагоре.

Задълбочаването на конфликта в Сирия и сигналите от Белия дом, че САЩ могат да се намесят в конфликта, дават подкрепа на цените на петрола, тъй като предполагат нова криза в Близкия изток.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври поскъпват с 0.36%, до 106.80 долара за барел. Цената на златото също върви нагоре, като металът поскъпва с 0.09%, до 1 397 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *