Пазарът у нас е жаден за круши и дюли

Инвестициите в овощни градини с круши и дюли саособенопечеливши, тъй като това са най-дефицитните култури в момента в нашата страна. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив Аргир Живондов.

Крушата според директора на института е и един от най-скъпите плодове у нас. В България в момента се консумират само вносни круши. В същото време имаме относително добро българско производство на ябълки, сливи и череши. „Но крушите и дюлите почти напълно може да се каже, че изчезнаха от нашето овощарство в страната, за съжаление. Крушите дават 4 тона от дка, а дюлите по 7-8 тона от дка. След като се направи една елементарна финансова сметка, ако крушите се реализират по 2 лв. за кг, а дюлите по 1 лв. за кг на едро, може да стане ясно колко ще е печалбата от дка, като се извадят разходите, които са около 200-250 лв. на дка за година“, каза Аргир Живондов, предаде Фокус.

По думите му скъпо е само създаването на овощната градина, което се прави един път на 20-30 години, докато пшеницата например се сее всяка година и трябва да се правят разходи за семена ежегодно.

Ябълките, сливите и черешите се надпреварват за първото място по създаване на нови градини – през последните пет години са се създавали предимно именно такива овошки. Другите видове насаждения са останали на по-заден план.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *