Пак чакаме руснаците за “Топлофикация Русе”

Търсят стратегически инвеститор за ТЕЦ-а в дунавския град

„Топлофикация Русе“ отново е на тезгяха. Тя ще се продава на конкурс за втори път, след като преди няколко месеца руската „Единна енергийна система“ (РАО) се отказа от нея. Условията на новия конкурс са променени, но отново позволяват участието на руския гигант. Изискванията към бъдещия собственик са да е стратегически инвеститор с минимум 150 млн. лв. приходи от дейността за последните 3 г., реализация на 950 хил. мВтч електрическа и 700 хил. мВтч топлинна енергия за същия период. Кредитният му рейтинг да е поне „ВВ+“ (по Standard & Poor’s) или „Bа1“ (по Moody’s Investors Service) или „ВВ+“ (по Fitch Ratings). Могат да участват и консорциуми, в които единият инвеститор отговаря на тези условия.

Първата продажба на ТЕЦ-а пропадна, защото РАО избра ТЕЦ „Варна“, а антимонополната комисия постанови, че компанията не може да купи и двете централи. Когато РАО се отказаха от „Варна“, те не пожелаха да преговарят и за „Русе“. Агенцията за приватизация не покани втория класиран кандидат – чешката CEZ, поради неудовлетворителна цена. Руснаците даваха 119 млн. евро, а чехите – 24 млн. евро, за топлофикацията. Сега се очаква двамата кандидати да наддават отново.

Паралелно с продажбата на топлофикацията бе обявен и търг за „ТЕЦ Русе – Запад“. Началната цена е 3,3 млн. лв. И за двете дружества документи се купуват 20 дни след обнародването на обявите за продажба. Търгът за ТЕЦ-а е 5 дни след това, а за топлофикацията – 80 дни след обнародването.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *