Панаирът в Пловдив посреща изложителите обновен

3612 изложители от 46 държави са заявили участие в Международния технически панаир месец преди откриването на деловата проява, която ще стартира на 24 септември в Пловдив. 2281 е броят на чуждестранните компании, с 4% повече от миналата година, а общият ръст на фирмите засега е 2% спрямо Есен 2006. С 10% е нараснал размерът на ангажираните експозиционни площи, а при чуждестранните изложители – с 22%. Германия, при чието председателство на ЕС България беше приета за член на Общността, е страна партньор на 63-ия Международен технически панаир, съобщиха от Панаира.

За първи път проявата ще има и регион партньор. Това е Големият регион, който е разположен в историческото сърце на Европейския съюз и обединява провинциите Саарланд и Райнланд-Пфалц (Германия), Лотарингия (Франция), Валония (Белгия) и Великото херцегство Люксембург, както и френската и германската общности на Белгия. Той обхваща територия от 65 401 кв. км. с население 11.3 милиона и дава 3% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Представянето на Големия регион е част от политиката на Международен панаир Пловдив за активизиране на междурегионалните контакти, на които е определена водеща роля в интегрирането на новите държавите членки в ЕС.

За да се отговори на големия интерес към Есен 2007 и да се създаде по-добра среда за работа на изложителите и посетителите, в момента се извършват ремонти на територията на целия комплекс. По тях работят 25 строителни фирми.

„Оформяме новата европейска визия на изложбения център“, заяви изпълнителният директор на Международен панаир-Пловдив Георги Гергов.

Изграждат се нови открити експозиционни площи с размер близо 9 000 кв. метра до 12-а, 18-а, 4-а и 25-а палата и върху езерото, което ще бъде покрито със специална конструкция. 25-а палата, която не е използвана през последните 10 години, се обновява и отново ще бъде пълна с щандове. Основно се ремонтира 23-а палата, където не са правени сериозни поправки от 14-15 години. Там се подменят настилки, инсталации, остъкляване.

Заради „Автомобилен салон“ – Пловдив се създава нов шоурум до касите. На Есен 2007 участват 82 дистрибутори на автомобили, които са наели площ със 17% повече от миналата година, и така автосалонът се нареди на 3-о място сред 10-те специализирани изложби. Еспозиционната зала остава постоянна. 10-а палата се боядисва, а на 8-а се поставя нов цокъл.

Фасадата и колоните на главния вход се облицоват с българския камък травентин. В зелените площи пред подлеза вече се правят постаменти, върху които сред цветя ще бъдат вградени часовник и емблемата на панаира. Тя ще стои и върху новите врати на изложбения комплекс. Монтира се специално осветление около него. Поръчани са нови стълбове за билбордовете и местата им ще се променят, за да се впишат хармонично в облика на цялото пространство, обхващащо отсечката от бул. „Цар Борис III Обединител“ между бул. „Марица“ и бул. „България“. По проект, одобрен от общината, се реконструира подлезът. Там се поставят нови каменни облицовки и настилки, оформят се билетен и информационен център, офиси за туристически услуги.

Алеите на централния парк се покриват с червен асфалт по немска технология. Скулптура от месинг ще пресъздаде шадравана от времето на Първото българско изложение през 1892 година. Той се възстановява по части от оригинала и по снимки. Преаранжират се зелените площи в трите парка – „Монако“, „Обрейков“ и „Централен“, и се монтира подземно капково напояване.

Централният вход, парковете и подстъпите към палатите се свързват в цялостна архитектурна композиция. Нейният дизайн ще придава по-представителен вид на фасадата и входното пространство на панаирния комплекс. Сегашните подобрения не са включени в периметъра на основната реконструкция, която ще започне през есента, те ще се запазят и след нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *