Пандемията увеличи интереса към на златото

Златото обикновено се оценява високо от инвеститорите по време на криза. Мащабът на пандемията от коронавируса и унищожителното й влияние върху икономиката са такива, че компаниите, специализирани във физическата продажба на ценния метал, са затрупани от поръчки. За това информират  Франс прес и БТА. Така за клиенти, които искат бързо да си купят злато, би могло да е трудно да се сдобият с ценните кюлчета, поне в краткосрочен план. Телефонът постоянно звъни и поръчките рязко се увеличиха, каза пред АФП директорът на Голд авеню (Gold Avenue), официалният дилър на световния лидер на цветни метали Памп – Pamp (Художествени продукти от блaгородни метали) Алесандро Солдати.

С разпространението на коронавируса компанията надмина за три седмици броя на осъществените продажби през последното тримесечие на 2019 година. По-голяма част от поръчките са онлайн. Имаме всички средства, за да задоволим нарасналото търсене, заяви председателят на управителния съвет на компанията, чиято централа е в Швейцария, Омар Лес.

За момента основната трудност е от логистично естество – да се осигурят доставките при толкова отменени полети. Клиентите обаче си запазват опцията да съхранят златните си монети и кюлчета в сейфове, тъй като компаниите, които продават злато, често предлагат възможности за складиране. Заради огромния обем поръчки може да се очакват закъснения от над 15 работни дни в доставките, предупреждава на сайта си компанията Джей Ем Булиън ( JM Bullion) с централа в САЩ.

В по-дългосрочен план ситуацията със задоволяването на търсенето на благородния метал би могла да се усложни. Цялата индустрия е засегната, коментира Лес, тъй като няколко рафинерии трябваше да спрат работа. В Швейцария Памп, Валкамби (Valcambi) и Аргор Ц Хереус (Argor ЦHeraeus) Ц рафинериите, които представляват една трета от световното търсене – трябваше да спрат работа по искане на властите. Президентът на ЮАР Сирил Рамафоса наложи в понеделник строга карантина от три месеца в страната , която е водещият производител на злато в Африка и е най-засегнатата от коронавируса в Субсахрска Африка.

В период на икономическа несигурност златото се оценява високо, ползвайки се със статута на сигурна инвестиция в кризисен период. Докато централните банки инжектират големи количества ликвидности във финансовата система, жълтият метал се разглежда като добра инвестиция за защита от инфлацията и запазване на покупателната способност. Хората, които се насочват към златото, често са частни лица, които са богати или са от високата средна класа, но не са богаташи, каза анализаторът от Световния съвет по златото Джон Рийд, а професионалните инвеститори купуват финансови активи, индексирани спрямо златото.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *