Паника в Русия

Руската валута продължава да се обезценява на вътрешния пазар на фона на падащите цени на петрола в глобален мащаб.

Еврото поскъпна до нов рекорд от 60.2599 рубли, докато щатският долар се покачи до също рекордните 48.6286 USD/RUB.

Според финансисти, цитирани от ИТАР-ТАСС, руският валутен пазар е близо до паника, която до голяма степен е причинена от повишеното търсене на чуждестранна валута от населението, а не от геополитически фактори.

„Все по-трудно е да се намерят аргументи за описание на сегашната ситуация, когато се вглеждате в цифрите на пазара всяка сутрин“, посочва главният икономист на ING за Русия и страните от Общността на независимите държави, Дмитрий Полевой.

Щатският долар е поскъпнал с 48% спрямо рублата от началото на 2014 г., докато еврото е повишило стойността си с 33%.

Инвестиционните банки вече не се осмеляват да прогнозират курса на рублата спрямо двете валути до края на годината, като официалните им прогнози са определени за преразглеждане.

Залозите на американските спекулативни инвеститори, по данни на CME, показват очаквания за курс от 50 рубли за долар през август 2015 г.

От VTB Capital, инвестиционното поделение на втората по големина банка в Русия, отчитат, че сегашният натиск върху рублата може само частично да се обясни с нарастване на геополитическите рискове и се дължи главно на повишеното търсене на чуждестранна валута от населението в страната.

И двете най-големи търговски банки, Сбербанк и ВТБ 24, докладват за скок на покупките на долари и евро. Според ВТБ 24 има три-четирикратно повишаване на търсенето на чуждестранна валута в страната и вече е налице недостиг на средства в обменните бюра.

Анализаторите на VTB Capital смятат, че Централната банка на Русия ще трябва да се намеси скоро, тъй като отслабването на рублата видимо носи рискове за финансовата стабилност на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *