Папандреу подава оставка? Референдум може и да няма

Тази вечер той ще излезе пред телевизионните камери, за да направи изявление в качеството си на премиер на страната, допълва агенция Ройтерс. Преди това гръмна сигналната ракета:  Премиерът на гърция Георгиус Папандреу подава оставка. Това съобщава по обяд BBC, позовавайки се на отлично информиран източник. В информацията се уточнява още, че молбата си за напускане премиера ще депозира пред президента Карлос Папулиас в следващите минути. Незабавно след това ще има спешна среща на кабинета.
Най-вероятно прeзидентът на Гърция ще предложи да бъде създадено коалиционно правителство, а за председател ще бъде предложен банкерът Лукас Пападемос, заместник – управител в Европейската централна банка.
Ако този събитията се случат по този сценарий, в Гърция може и да няма референдум. Макар, че парламентът подкрепи Папандреу в намерението му да бъде организирано допитване до народа, паниката след оказания международен натиск задейства мощно недоволство в управляващата партия ПАСОК и в опозицията. Хората в Атина също са шокирани заради заканата на Европа да не даде нито цент помощ на Гърция.
По повод на правните последици и техническото изпълнение на евентуалното напускане на еврозоната, от Европейската комисия уточниха, че ако Гърция пристъпи към подобни действия, то тя ще трябва да напусне не само валутния съюз, но и Европейския съюз като цяло.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *