Папа Бенедикт XVI се оттегля поради старост

Такъв случай не е прецедент в дългата история на вековете, но същевременно е първият случай, що се касае до модерните времена.
Бенедикт XVI обяви решението си на латински по време на канонизираща церемония, съобщава Al Jazeera. По думите му той вече не е в състояние да изпълнява задълженията си заради напредналата си възраст и поради това е редно да отстъпи поста си.
„Папата съобщи, че ще напусне своя свещен дом на 28 февруари“, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. През 2012 г. Папата започна да ползва бастун, а напоследък има проблеми с четенето на текстовете, с които се обръща към католиците, припомня The Telegraph. През ноември 2012 г. той заяви, че е „красиво да си стар“.
Бившият кардинал Йозеф Ратцингер, както е светското име на Папата, бе избран на достолепните 78 години за поста. Така той стана един от най-възрастните Божии наместници във Ватикана. Ратцингер е 265-тият Папа поред, а мандатът му започна на 19 април 2005 година.
Бенедикт XVI ще бъде временно наследен от кардинал-камерлинга, докато Конклавът на Католическата църква не проведе среща, на която да бъде определен бъдещият духовен водач.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *