Папа Бенедикт XVI e привлякъл двойнo повече дарения

Откакто папа Бенедикт XVI е начело на Католическата църква, тя е получила двойно повече дарения, отколкото при папа Йоан Павел II, стана ясно от бюджета на Ватикана.

Рацингер „бие“ Войтила със 102 милиона долара, събрани през 2006 г., срещу 59 милиона, събрани през 2005 г. Става въпрос за пари, дарени от вярващи и от асоциации на всички католически църкви в света. Тук влизат и даренията, направени на различни католически организации и ордени.

Тези пари биват вписвани от Секретариата на Ватикана в графата „за милосърдието на папата“. Това са средства, с които папата може да се разпорежда, както иска. В миналото, когато сметките на Ватикана са били на червено, често се е прибягвало и до тези средства, съобщи ПронтоСофия.

Сега обаче това няма да се наложи, тъй като за трета поредна година Светият престол е на печалба. Това се дължи до голяма степен и на доброто състояние на финансовите пазари, заради които през 2000-2003 г. сметките на Ватикана претърпяха огромни загуби. В Светия престол не съществуват данъци. За заплати на 2704-те си служители, той прибягва до дарението на Италианската държава, направено му през 1929 г. и инвестирано на борсата. Други 1700 служители пък работят за държавата Ватикана. След многобройни загуби и печалби на борсата през изминалите години „съкровището“ на Ватикана в момента достига 2,4 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *