Папа Франциск: Започна Третата Световна Война

Папа Франциск осъди кървавите атаки в Париж, определяйки ги като част от Трета световна война. Светият отец заяви това по време на визитата си в най-големия в Италия мемориал на австро-унгарското гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време на Първата световна война, съобщава радио „Ватикана”. „Дори днес, след провала на една друга световна война, може би може да се говори за трета война, отделна битка с престъпления, убийства и разрушения”, заяви Франциск.

„Днес, когато ужасите на Втората световна война са зад нас, вече можем да говорим за нова световна война, състояща се от престъпления, убийства и унищожение”, каза папата.

„В този момент съм близо до народа на Франция, до семействата на жертвите и се моля за всички тях”, добавя той. По думите му, тези неща са трудни за разбиране и той се чувства много натъжен от случилото се.

„Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква – толкова повече тя се разраства. Алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на решението да се започне война и много често това се оправдава с идеологията”, коментира той.

Франциск нарече атаките в Париж „нечовешки”. „Няма религиозна или хуманна причина, която да оправдава насилието”, каза още светият отец. Въпреки лошото време и дъжда на церемонията присъстваха хиляди вярващи.

източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *