Париж и Берлин спират България за Шенген

Франция и Германия са решени да блокират присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение от пролетта на следващата година. Двете страни са изпратили писмо до ЕК, подписано от двамата вътрешни министри, с което уведомяват Брюксел, че ще блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Аргументът, който изтъкват Берлин и Париж, е, че двете страни не изпълняват критериите за членство в общото европейско пространство без граници. Говорител на германския вътрешен министър Томас де Мезиер уточни, че София и Букурещ най-напред трябва да решат проблемите си с корупцията и организираната престъпност.
В същото време говорителят на еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малстрьом Микеле Черконе определи писмото до Комисията като безпрецедентно. Той уточни, че ЕК няма правомощия да решава за влизане в Шенген, и че решенията за това се вземат единодушно от Съвета на министрите на страните-членки. Междувременно румънският президент Траян Бъсеску определи като дискриминиращо писмото на Берлин и Париж до ЕК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *