Парите бягат от Европа към САЩ или спират в Стокхолм

Въпреки дълговата криза в еврозоната – или може би тъкмо благодарение на нея – европейските инвеститори, които в началото на годината са купували акции на американски компании, отчитат най-добрата си година от десетилетие.

Според информация на Bloomberg, индексът S&P500 тази година изчислен в евро се е покачил с 23% – докато за американците ръстът му е бил само 13%. По аналогичен начин индексът Nikkei, в евро, тази година бележи 20% ръст, докато в йени отчита 2.5% спад.

Това разминаване се дължи на факта, че заради осигурената многомилиардна помощ за Ирландия и Гърция стойността на еврото падна през тази година средно с 8.4%. Така всеки европейски инвеститор, който е избрал да заложи на активи, деноминирани в различна от евро валута, ще спечели значителни суми, ако сега реши да обръща вложенията си отново в евро.
Според анализатори обаче, бягството на инвеститорите от еврозоната ще продължи и през следващата година. Мениджър на фонд, генерирал 24% възвращаемост през тази година, твърди: фокусът остава върху дълговите проблеми в Европа и първата инвестиционна алтернатива на Европа се оказва САЩ.
На годишна база, към края на третото тримесечие чуждестранни инвеститори са закупили активи в САЩ на стойност 146 млрд. долара, което е връх от 2007 година насам. Само европейските инвеститори през септември са закупили американски активи на стойност 18.3 млрд. долара – най-много от май 2007 г. насам.
Още по-чувствителна става печалбата на европейските инвеститори, избрали тази година американските активи и по-специално акции, щом се съпостави с 3.5% годишен спад на общоевропейския индекс на фондовите борси.
Същевременно коментаторите напомнят, че не е уместно да се вярва безрезервно в силата на долара, заради големите бюджетни дефицити и високото ниво на натрупания външен дълг.
Но американските компании все пак остават на висота по сравнение с европейските, като водещият индекс на гръцкият фондов пазар се е сринал с 34% тази година, а испанският с 14%. Парите от нестабилните страни в Европа се очаква да текат предимно към акции в САЩ, тъй като Щатите се възприемат като една от най-сигурните инвестиционни цели.
Най-печеливши през тази година все пак са скандинавските компании, които всъщност се оказаха облагодетелствани от кредитната криза. Тази година индексът на фондовата борса в Копенхаген скочи с 36% – докато датската крона падна с 8.7% спрямо долара.
Относно прогнозите за догодина, очакванията за спад на еврото под 1.18 долара отстъпват като брой на оценките за запазване на настоящите нива от около 1.30 долара чак до края на 2011 г. Деноминираните в долари активи са се оказали изгодни за 2010 г., но „с тях трябва да се внимава“. А от правителствата в еврозоната би следвало да се очаква по-активна намеса и интелигентен план за справяне с дълговите проблеми, което много вероятно в един момент ще подкрепи единната валута.
През 2010 г. са спечелили също така инвеститорите, които са продавали евро и са купували йени /18% ръст за японските пари/ или швейцарски франкове. Номер едно инвестиция за 2010 г. обаче е закупуване на активи на шведски компании, деноминирани в шведски крони, като преизчислен в евро ръстът на индекса на шведската фондова борса е 39%!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *