Парите в банка остават сигурна инвестиция

Банковият влог остава най-сигурната инвестиция в началото на 2010 г. за повечето българи. Не всички имат финансова възможност, опит или желание да играят на валутните пазари, пък и там съществува голям риск за неподготвени инвеститори. Същото може да се каже и за пазарите на метали. От традиционната и модерна допреди година-две инвестиция в недвижими имоти маса народ се опари, а цените все още пълзят надолу.

Попитате ли брокери кога да си купите апартамент, ще чуете един и същ рефрен: че винаги е изгодно, че сега е моментът, че имотът е за живеене, а не толкова за инвестиране, така че няма защо да се притеснявате. Пазарът казва друго. Които купиха в края на 2007 г. – началото на 2008 г., сега си скубят косите. Тогава панелките в търсените софийски квартали бяха стигнали 1000-1200 евро/кв. м, а в момента струват наполовина.

При недвижимите имоти като всеки пазар има цикличност – възход и след това спад (казват му още корекция). От есента на 2008 г. жилищата поевтиняват и няма сигнали, че трендът скоро ще се обърне. Първоначално цените полетяха надолу заради свръхпредлагането и свитото банково кредитиране. Напоследък лошите новини са макроикономически – намаляващи доходи и растяща безработица по данни на Националния статистически институт.

2010 г. отново ще бъде под господството на купувачите. Те ще определят условията, ще искат отстъпки, ще търсят най-качествения имот на най-добрата цена. Ако се анализира изминалият 10-годишен период, би могло да се заключи, че времето е удачно за придобиване на жилищен имот. Цените паднаха до нива от 2006 г., а ако се вземе покупателната способност (съотношението цени – доходи), пазарът се е върнал до 2005 г. и приближава към 2004 г.

Които чакат цените тотално да се сринат до стойностите от 2001-2002 г., има опасност да “изпуснат мига”. Спомнете си какви заплати се вземаха тогава и какви – днес. Инвестицията в имот е оправдана и от гледна точка на доходността от наем. Рентите не паднаха толкова рязко като продажните цени, което прави атрактивна покупката на жилище с цел отдаване под наем.

Големите печелят от спекула с метали

През м.г. голяма част от инвестиционните фондове насочиха капиталите си към покупка на цветни метали – мед, злато, алуминий, тъй като се смяташе, че тези инвестиции ще донесат по-големи печалби, отколкото спекулациите със зърно и петрол. Така цената на медта достигна $7500 за тон на борсата в Лондон, което бе рекорд от септември 2008 г. Златото пък увеличи цената си с 25% за 1 г. Дребният български инвеститор обаче трудно би могъл да вложи парите си в стокови фючърси, тъй като за операции на Лондонската метална борса са нужни значителни капитали, коментира специалистът проф. Милчо Стоименов. Обикновено това са сделки за много пари. За по-малки суми е важно да намерите подходящ брокер, който да обедини поръчки на повече малки играчи. Възможно е да играете и сам, но са необходими изключително много познания. Все пак някои българи правят подобни борсови операции, използвайки успешно разликите в котировките на металите на борсите в Шанхай и Лондон Това определено обаче не е лъжица за всяка уста, отбелязват експертите.

Грешки, които не трябва да допускаме

За да имате успех в инвестициите, трябва да избягвате три основни грешки, съветва сайтът askmen.com.

Първата е да се следват сляпо съвети от рода на: Купувайте акция или друг актив, защото цената им рязко ще скочи. Гоненето на бърза печалба може да доведе до бърза загуба, особено при непрофесионалните инвеститори.

Втората е да не се знае възможно най-лошият сценарий на развитие. Т.е. купувачът предварително да не е запознат с всички условия на сделката, както и с таксите, които дължи при продажба на вложението си.

Третата е да не се диверсифицира – ако купите само един актив, сте много по-уязвими при спад на цената му

Лихвите падат, но все още са доста високи

През декември лихвите по кредити и депозити в България продължават да намаляват, показва последният анализ на компанията Моите пари. Според експертите тенденцията ще се запази и през 2010 г.

Същевременно се увеличава и тенденцията за нарастване на т.нар. лоши кредити, защото все повече хора не могат да изплащат вноските по заемите си, изтеглени във времето преди икономическата криза. Ако тенденцията за увеличение на необслужваните кредити продължи, банките може да задържат нивата на лихвите, смятат от Моите пари.

През последния месец на м.г. лихвите по ипотечните кредити са паднали с 0,4 процентни пункта, а тези по депозитите са намалели с 0,5 процентни пункта, показва статистиката.

Банките наблягат на дългосрочните депозити, така че ако оставите парите си в тях за 12 месеца, ще получите най-изгодния лихвен процент – над 9 на сто, като при определени условия даже може да постигнете и двуцифрена доходност. При някои банкови продукти дори може предварително да изтеглите лихвата.

Така че в несигурните времена, в които продължаваме да се намираме, срочният депозит може би остава не само най-сигурната, но нищо чудно да се окаже и най-доходната инвестиция за 2010 г.

При откриване на депозит е важно да проверите дали може да внасяте допълнително пари и да запазите изгодната лихва.

Борсата ни може да донесе и 30% доход

Азбучно правило е, че в дългосрочен план инвестициите в акции изпреварват по доходност тези в банкови депозити. За съжаление последните 10 години се оказаха невероятно неуспешни за капиталовите пазари, които още не могат да върнат стойностите на акциите си от нивата на 2000 г.

Въпреки че до 2007 г. Българската фондова борса се радваше на засилен инвеститорски интерес и висок ръст на цените на акциите, последните две години не са примeр за успешна история. През 2008 г. основният индекс SOFIX падна с почти 60%, а през м.г. нарасна със скромните 19%. Пазарът ни е най-слабо печеливш за м.г., след като борсите в региона и останалия свят регистрираха ръстове между 30% и 70%.

Въпреки това много експерти смятат, че БФБ ще навакса изоставането си от м.г., като може да има ръст до 30% за 2010 г.

Експертите съветват дребните инвеститори да не купуват директно акции, защото така са най-уязвими при промени в цените им. Затова е най-добре първо да се посъветват с инвестиционен консултант, какъвто има всеки инвестиционен посредник.

На пазара ни има и десетки взаимни фондове, в чиито дялове може да се инвестира. Техните акции не трябва да се купуват наведнъж, а сумата да се разпредели на равни месечни вноски, защото така се намалява рискът от промените в цените им.

Компютър прави сделки с валута

През последните месеци еврото поевтинява, а щатският долар и британската лира стерлинг поскъпват, но дали ще е така и следващия месец? А какъв ще е курсът на зелената валута в края на годината? На тези въпроси е трудно да се даде отговор.

Със сигурност е ясно, че на валутния пазар – т.нар. форекс, не само могат да се спечелят бързо пари, но вложените средства да се изгубят за отрицателно време. Освен това играчът трябва да следи търговията непрекъснато, за да не изпусне движенията на цените.

Форекс сметката под разпореждане спестява част от рисковете, като е алтернатива на инвестициите в ценни книжа и взаимни фондове, казват от инвестиционния посредник Делтасток.

При този продукт инвестирането се извършва автоматично по алгоритъм, който реагира на определени фактори, влияещи на промените в курсовете. Така се елиминират емоциите и забавянето, които са от огромно значение при този динамичен пазар. За услугата клиентът плаща процент от печалбата.

Във всеки момент клиентът може да нареди да бъде преустановена търговията по сметката му или да бъде продължена, но само с определена част от средствата.

Вестник Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *