Парите в брой май няма да изчезнат скоро

Изкушаващо е да се предскаже изчезването на парите в брой. Всъщност хората правят прогнози за края на физическите пари от близо 60 години. С все по-честата употреба на кредитни карти, безконтактни плащания и виртуални валути като Bitcoin се говори все повече за възможността да спрем да използваме кеш във всекидневието си.

Колкото и логично да изглеждат всички доводи по темата, ако се вгледате по-внимателно и се замислите за психологическата връзка, която сме развили към банкнотите и монетите, ще видите, че е малко прибързано да се предвижда изчезването на парите в брой, пише встатия на BBC.

Неслучайно физическите пари ни съпътстват в продължение на хиляди години. По същество парите в брой са непроследими, лесни за носене, широко приети и надеждни. Ако токът спре или има бъг в системите, които движат света на електронната търговия, кешът е на разположение. Ако някой иска да си купи нещо без друг да проследи плащането, кешът е начинът. Ако някой иска да бъде сигурен, че формата на плащане ще бъде приета, кешът е най-добрият вариант.

В момента няма алтернативна система за плащане, която да е толкова удобна, благонадеждна и анонимна. Bitcoin е анонимен, но в момента е нестабилен и неудобен.

Кредитните и дебитните карти са широко използвани, но те веднага свързват покупките ви с вашата персона. Системи за плащане като Paypal или Venmo изискват приложения и акаунти, а и все още са лесно проследими.

Две трети от паричните наличности в американски долари съществуват извън държавата. Първият начин да се разбере размерът на физическите пари, е да се пресметне колко от тях са в обръщение. В това отношение кешът е далеч от изчезване.

В САЩ парите в брой в обръщение са се увеличили с 42% между 2007 и 2012 г. и се очаква сумата на американските пари в банкноти и монети в обръщение да нараства с 5% всяка година.

Интересен пример обаче е Холандия, където търговският сектор наскоро прие плащанията с карта доста насериозно. В момента дори има 1 400 супермаркета с регистри, които не приемат кеш. В резултат на това плащанията с карта в Холандия са се увеличили с около 7-8% на година през последните няколко години. Въпреки това, парите в брой все още властват. През 2012 г. са направени 2,7 млрд. плащания с карта, но около 3,5 – 4 млрд. плащания са направени чрез пари в брой.

Във Великобритания половината парични плащания през 2013 г. са направени чрез пари в брой. Прогнозата е, че тази цифра ще намалее под 50% през 2016 г., но не се предвижда кешът да изчезне.

Според проведени проучвания в седем държави – Австралия, Австрия, Канада, Франция, Германия, Холандия и САЩ, 46-82% от всички плащания през 2012 г. са били направени с използване на пари в брой. Широкият обхват тук може да се дължи на съмнението в методите на анкетирането и променливостта между страните.

Дори държави, които често са спрягани за лидери в безкасовите плащания – като Швеция и Дания, не се избавят от банкнотите и монетите. През юни имаше редица слухове, според които Дания ще се отърве от парите в брой до 2016 г.

Рене Томсен, мениджър на Асоциацията на датските банкери обаче обясни, че в Дания в момента действа закон, който задължава всички магазини да приемат пари в брой. „Новото предложение би позволило някои магазини да заобиколят това правило“, пояснява той.

Причината изчезването на физическите пари може да бъде много по-дълбока. Психологът Ерик Улман от Paris School of Management обяснява, че хората ценят парите в брой по-различно от електронните пари, дори и двете да имат абсолютно същата стойност. „Има едно нелогично чувство, че ако парите са физически, са по-твои и усещате сякаш ги притежавате повече“, казва Улман.

Значи ли всичко това, че може да се съпротивляваме на отказа от кеш? Някои доказателства предполагат това. В САЩ например много хора се противопоставиха на идеята за премахване на пенитата, въпреки че струват по-малко, отколкото е необходимо за изработката им.

В Австралия пък темата за изчезването на монетата от 5 цента породи притеснения за загубата на доходи, които благотворителните организации получават от малки суми, а и потенциално потребителско съпротивление заради закръглени цени нагоре.

На база на продължителния растеж на употребата на пари в брой, експертите засега не очакват изчезването му не само в близко време, а и в средносрочен план.

„Докато нямаме задоволителни и надеждни алтернативи, би било тъпо да се отърваваме от парите в брой в момента“, казва Дейвид Уолман, автор на книгата „Краят на парите“.

В крайна сметка, както един от най-великите писатели за всички времена Марк Твен е казал: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *