Парите за втора пенсия „скочили“ с 1,46 на сто за 12 години

„Реалната доходност на универсалните пенсионни фондове за 12-годишен период е 1.46%“. Това съобщи вчера в НС депутатът Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия за анализ на дейността на пенсионните дружества. „Тоест ако сме имали 100 лева вътре, са станали 101.46 лв. За професионалните фондове доходността е 0.98%“, уточни тя, цитирана от „Блиц“.

Нинова представи вчера пред депутатите доклад за проучване на финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове. Документът съдържа информация, която досега не е била огласявана публично и констатации на проблемите в системата и предложения за тяхното разрешаване.

Според нея във фондовете има около 8 млрд. лева, които са на около 4 200 000 българи, родени след 1959 г. Парите са инвестирани предимно в дългови ценни книжа, в акции, права и дялове, в банкови депозити, парични средства, инвестиционни имоти.

„Фондовете твърдят, че доходността е положителна, тоест парите на хората се увеличават, а КФН казваше, че е отрицателна. Търсехме откъде идва това разминаване. Разбра се, че е поради това, че двете страни изчисляват периода за различно време и заради това се използват различни методики“, поясни депутатката.

Народните представители са изискали от КФН и пенсионните дружества да направят обща методика и до 2 месеца да излязат с данни дали парите на хората реално се увеличават. Ако това не се случи, Нинова заяви, че ще внесе законопроект в парламента , за да бъде извършено това със закон.

Вчера НС прие доклада на временната комисия, съобщи БТА. За документа гласуваха 112 депутати, а петима се въздържаха. Временната парламентарна комисия констатира, че съществува проблем и за да бъде в максимална степен защитен интересът на миноритарните акционери, следва да се предвидят изрични правила в Закона за публичното предлагане на ценни книжа по отношение на сделките с продължително изпълнение.

Депутати от различни парламентарни групи се обединиха около становище за намаляване на таксите, които събират пенсионните фондове. Временната комисия предложи те да се намалят на 3% за самите фондове, които в момента вземат 5% от всеки превод. По време на обсъжданията вчера стана ясно, че досега фондовете са събрали от такси 600 млн. лв. Второто основно предложение е за засилване на контрола. Предлага се законопроект с който се разширява понятието за „свързани лица“, както и затягане на контрола върху дружествата от страна на КФН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *