Парите за пенсия на младежите вече отиват изцяло в НОИ

Осигурителните вноски на младите хора, които от началото на годината са започнали първата си работа, вече са постъпили в Националния осигурителен институт (НОИ), както бе предвидено с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Информацията дойде от представители на пенсионно-осигурителни дружества по време на семинар, посветен на промените в КСО и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), съобщи сп. „Икономика“.
Промените влязоха в сила от 1 януари 2015 г. Според новия текст, започващите за пръв път работа трябва в рамките на 12-месечен срок да изберат дали изобщо да се осигуряват във втория стълб на пенсионната система или цялата им осигуровка да отива в обществения фонд.
Вносителите на промените настояваха, че те не действат и няма да влязат в сила до март месец, когато се очаква поднормативен акт на Министерски съвет.
„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат“, коментира главният изпълнителен директор на ПОД „Алианц България“ София Христова.
По думите й, ако младежът изпусне 12-месечния срок, в който може да заяви дали иска да се осигурява в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло в първия стълб, „той остава доживот в НОИ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *