Парите за пчеларската програма свършиха за един ден

Липса на ресурси има в Сектор 2 „Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата“ от мярка В „Борба срещу вароатозата“, както и Сектор 1 „Закупуване на нови кошери“ и Сектор 2 „Разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства за пакети пчели и отводки“. Последните два сектора са част от мярка D – „Мерки за подкрепа за подновяване на пчелните кошери в Общността“.
Приемът бе отворен на 16 януари с ресурс от почти 6 милиона лева, информира пресцентърът на Държавен фонд „Земеделие“. Поради засиления интерес, високия процент на субсидиране (между 80% и 100%) и достъпните условия на програмата, над 5 милиона лева от предвидените средства бяха ангажирани в същия ден със заявените разходи по приетите над 900 заявления за подпомагане по изброените по-горе мерки и сектори от програмата.
В областните дирекции на разплащателната агенция ще продължи приемът за останалите мерки и сектори, които разполагат с наличен бюджет. Става дума за мярка В, Сектор 1 – „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители“ и мярка C „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед“, както и мярка D, Сектор 3 – „Покупка и подмяна на пчелни майки“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *