Парите по САПАРД все така блокирани

До момента няма никакво решение за деблокиране на средствата по САПАРД, все още проучваме изпратената от България информация. Това заяви днес Майкъл Ман, говорител на земеделския еврокомисар Мариан Фишер Бьол, цитиран от БТА, по повод изнесената вчера информация от лидера на ГЕРБ Бойко Бориков, че е взето решение за деблокиране на спрените 140 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД. Това са парите по три мерки на САПАРД, замразени в началото на 2008 г. заради слаб контрол и далавери. Програмата изтича в края на 2009 г. и шансовете за оползотворяване на средствата по нея стават все по-нищожни.

Майкъл Ман каза, че се е запознал с изказванията в България, че замразените средства по САПАРД може скоро да бъдат деблокирани, както и с днешния призив на ръководителя на германската делегация в Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Маркус Фербер в този смисъл.
Именно от ЕНП била дошла информацията за пускането на спрените пари за фермерите, твърдяха неофициално в четвъртък източници от ГЕРБ.

Продължаваме да работим, да проверяваме получената миналия месец информация от България и не мога да посоча дата кога парите могат да бъдат деблокирани. Решение ще бъде взето след анализиране на тази информация и не мога да кажа отсега дали решението ще е положително или отрицателно, посочи Майкъл Ман.
На сегашния етап е невъзможно и да се посочи срок за отговор. Във всеки случай такъв отговор не е предстоящ, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *