Паричното предлагане в Еврозоната остава на рекордно високи стойности

През ноември паричното предлагане в Еврозоната се покачва с увеличаващо се темпо. Според информация публикувана от ЕЦБ, паричният агрегат М3 се е уголемил с 12.3% спрямо същия месец миналата година. За последното тримесечие на 2007 стойността се очаква да достигне 11.9%. Така растежът в паричната маса остава над очакванията и значително над референтната стойност заявена от Европейската централна банка – 4.5%.

Спрямо предишния месец, увеличението в стойността на М3 за ноември е 1.0%, след 1.4% за октомври(спрямо септември). Банкери се изказаха след публикуването на данните, че нарастването на паричното предлагане е наистина твърде високо.

„Високата динамика на М3 може да бъде отчасти обяснена с турбулентността на финансовите пазари, която се забелязва напоследък”, обяснява икономистът в Commerzbank Михаел Шуберт. В тази връзка той подчерта, че наблюдаващото се развитие може да идва от натрупващите се несигурности и свързаното с това увеличаване на инвестициите в по-сигурни финансови активи, които съставляват важна част от М3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *