Пари няма, но кабинетът одобри военни поръчки за 2.5 млрд. лв.

Без много обяснения правителството взе решение да изхарчи близо 2.5 млрд. лв. за покупката на нови изтребители, бойни кораби и двигатели за МиГ-29. Става дума за най-големите проекти в армията, които се чакат от години, но досега нито едно правителство не е успявало да ги започне. Според закона за отбраната проектите трябва да бъдат гласувани и от Народното събрание. Засега обаче може да се гадае как точно ще се случи покупката на новата техника, тъй като няма отговор на най-важния въпрос – откъде ще се намерят толкова пари за отбрана.

След заседанието на правителството военният министър Николай Ненчев даде мъгляви обяснения. Според него трите проекта ще бъдат на стойност 3 млрд. лв. По-късно от МО обаче го поправиха и обясниха, че общата сума е 2.419 млрд. лв. Само проектът за бойните самолети се изчислява на 1.2 млрд. лв., но те ще стигнат за половината от планираните общо 16 изтребителя. Първите осем самолета трябва да бъдат доставени между 2018 и 2020 г. Другите осем изтребителя ще бъдат купени през 2022/23 г., но те не са включени в сметките на правителството. Въпреки че практиката досега в другите държави е показала, че е нужна близо година за сключване на договор с фирмата доставчик, от МО планират това да стане още тази година. Предвижда се първата вноска по договора от 80 млн. лв. да е до края на 2016 г. През 2017 г. ще се платят 250 млн. лв., през 2018 и 2019 г. – по 450 млн. лв.

Не е ясно дали ще има конкурсна процедура, или ще се премине към пряко договаряне. Военният министър не успя да обясни, въпреки че от месеци има експертна група по въпроса. Сделката ще бъде по Закона за обществените поръчки, съобщи Ненчев. Това обаче е невъзможно, когато се преговаря с правителства или става дума за употребявани изтребители.

Групата явно не е успяла да изясни и въпроса какви точно изтребители ще са нужни на авиацията – нови или втора употреба. Според Ненчев се разглеждат и двата варианта. От МО вече обявиха, че се водят преговори с компанията „Сааб“ за изтребителите „Грипен“, за американските F-16 и за европейските „Юрофайтер“. Засега нови предлагат само шведите. Останалите варианти са втора употреба. Тогава възниква въпросът по какви критерии ще бъдат сравнявани машините.

Вчерашното решение не даде отговор на въпроса и откъде ще дойдат парите за скъпите покупки. Със сегашния си бюджет МО трудно ще покрие дори вноските за самолетите. През 2015 г. то е изхарчило 65 млн. лв. за капиталови разходи. Тази година те ще достигнат 230 млн. лв., но пак са далеч дори от вноската за самолетите през 2017 г. Тук не се включват парите и за останалите два проекта.

Кабинетът одобри и построяването на два нови патрулни кораба за бойния флот. Прогнозната им цена е около 1 млрд. лв. Те трябва да са готови до 2021 г., което означава, че плащанията за тях ще съвпаднат с тези за изтребителите.

Третият одобрен проект е за покупка на нови двигатели за МиГ-29. Той предвижда покупката на 20 двигателя, с което ще бъдат осигурени ресурси на 10 самолета – два учебни и осем бойни. Цената на този проект е неизвестна, но изпълнението му съвпада с останалите два. От МО се затрудняват да отговорят на въпросите откъде ще бъдат купени двигателите, след като няколко месеца се опитват да купят 6 двигателя от страни, различни от Русия, с която министерството категорично отказва да преговаря.

Включването на проекта за двигателите беше изненада, тъй като се очакваше да бъде одобрена покупката на бронирани машини за пехотата. Това е другият мащабен проект на армията. Той е записан и в плана за реформа. За Сухопътните войски са необходими около 250 машини – бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени проектът е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 години в зависимост от финансовата рамка. Обяснението на МО за отлагането му е, че е нужна преработка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *