Пари по “Натура” само за обработвани земи

Само собствениците и ползвателите на обработваемите земи и гори, които спазват съответните ограничения по „Натура 2000“, ще получат обезщетения от еврофондовете. Това съобщиха пред БТА Михаил Михайлов, началник „Защитени територии“ в екоминистерството, и Александър Атанасов от дирекция „Развитие на селските райони“ към земеделското министерство. За да получат парите си, частните собственици трябва да се регистрират в Интегрираната система за администриране и контрол.

Регламентът за получаване на компенсации се разработва по програмата за развитие на селските райони. За около 10 години се очаква по „Натура“ да се изплатят общо 760 млн. евро. Обезщетенията са от 20 до 200 евро/ха годишно в зависимост от ограниченията, наложени в имота.

Това може да е забрана за обработване на земята с пестициди, забрана за разораване на ливади, косене в определени периоди и др. Компенсации ще има и при налагане на ограничения за строителство. При изключителни случаи в първите пет години може да се изплащат и до 500 евро/ха. За необлагодателстваните обработваеми земи на 650 – 700 м надморска височина и за нивите от 6-а до 10-а категория ще има допълнителни компенсации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *