Парламентът написа сценарий за криминален сериал

“Днес не чухме никакъв смислен дебат, който да се води за това кой какво предлага оттук нататък“. С тези думи започна почти едночасовото си изказване в парламента вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов. И започна конкретно и поименно:
Наркотрафик
„Евелин Банев – Брендо го подкрепяхте и той инвестираше във вас и никой не смееше да го пипне. Няма начин да не е минал през ваши съратници. Нали така г-н Дъбов, (към депутата от БСП Димитър Дъбов – бел.ред.) здравейте, за първи път ви виждам от доста време”.
Контрабанда
Цветан Цветанов спомена за спецоперация на службите срещу контрабандата на цигари, при която е бил задържан митничаря Фози и депутат от Коалиция за България бил звънял, за да лобира за него. „Не знам дали е Мая Манолова“, допълни Цветанов.
Отговорът на Манолова:
„Въпросното лице Фози наистина има покровител. Този депутат не съм аз, а е депутат от ГЕРБ, с което въпросно лице той е работил в продължение на 10 години“.
Покровителство
„Нека да си припомним как министри на вътрешните работи си правят срещи с Алексей Петров и братя Галеви. Единственото, с което е запомнен този министър, е шадраванът в Плевен“, каза в същото изказване вътрешният министър в оставка.
Въпросният бивш министър отговори:
„Вие ще сте останете в историята като човека, който позволи разстрела на Златомир Иванов пред Съдебната палата в София, за да не може да даде показания“, каза от трибуната Румен Петков.
Преди това Цветанов беше стигнал до т.нар. група на Килърите:
„Един от делото „Килърите” – Петър Стоянов – Сумиста, си го гласяхте за ваш депутат от младежката организация на БСП“.
Осребряване на власт
Отново Румен Петков:
„Г-н Цветанов, ще останете в историята с няколко неща. С 6-те ви апартамента. Не е имало в българската история така бързо и необяснимо забогатял човек, който обясни богатството си с тъщи, с тъстове“.
Цветан Цветанов припомни, че по времето на правителството на тройната коалиция депутатът от БСП Антон Кутев е получавал заплата като член на борда на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ. В отговора на Кутев имаше и признание, и обвинение:
„Изкарал съм една година в ЧЕЗ, моята заплата беше доста по-малка от депутатската. В борда на директорите на ЧЕЗ сега е шофьорът на Пашата – Каратиста, и неговата заплата е 10 пъти по-голяма от депутатската”, съобщи Антон Кутев.
Международна престъпност
Заместник-председателят и на парламента, и на ДПС Христо Бисеров по адрес на отсъстващия по това време Бойко Борисов и присъстващия Цветан Цветанов:
„През 2011 г. кметът на София Бойко Борисов получи призовка от съда в Белград за очна ставка със Сретен Йосич. Той не отиде само защото стана министър-председател. След указа на президента Росен Плевнелиев премиерът Бойко Борисов ще бъде гражданина Бойко Методиев Борисов и ще има среща със следовател и ще трябва да отиде на очна ставка със Сретен Йосич, но Бойко Борисов няма да бъде сам на подсъдимата скамейка, а ще бъдете двамата – двамата като братя Галеви от ГЕРБ”.
Организиране на убийство
Премиерът в оставка Бойко Борисов дойде в парламента след края на дебатите, за да бъде гласувана оставката на правителството му. Тогава се обърна лично към Бисеров:
„Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган. Отидете, проверете автентичността на този документ, това е по време на вашето управление, досега си мълчах“.
Последва също интересен отговор от страна на Христо Бисеров:
„Нека се разсекрети папката „Лале“, за да се види как представител на подземния свят, който беше застрелян, казва: „Бойко взе парите“.
Така протекоха дебатите по повод оставката на правителството. Стенограмата може да послужи за сценарий не на един, а на няколко криминални сериала.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *