Парламентът освободи малка част от фирмите от независим финансов одит

Голяма част от фирмите в България ще могат да се възползват от серия от административни облекчения в новия закон за счетоводството. Парламентът вчера прие текстовете на второ четене почти без дебат, въпреки че законът се отнася за всички фирми в България.
Изискването за извършване на задължителен независим одит на финансовите отчети бе сред малкото коментирани и оспорвани текстове от закона. Нова директива на ЕС позволява на държавите членки да премахнат проверките за малките предприятия с аргумента, че това е прекомерна административна тежест.

Под малки предприятия ЕС разбира фирми, които не надхвърлят два от общо три прага – балансова стойност на активите към края на годината в размер на 4 млн. евро, нетен оборот от 8 млн. евро и среден брой на служителите от 50 души. България приема същите прагове, но няма да се възползва от възможността да освободи от одит всички малки фирми, защото извън тях остават само 100 компании. Единствено те покриват критериите за средни и големи предприятия и така одитът на практика би изчезнал почти напълно. Вместо това се въвеждат междинни прагове – 2 млн. лв. активи, 4 млн. лв. нетни приходи от продажби, персонал от 50 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *