Парното поевтинява от 3% в София до 22% в Плевен.

Очакваното поевтиняване на природния газ от 1 април ще понижи и цените на парното и топлата вода в страната, макар и с доста различни проценти. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага топлоенергията да поевтинее с между 3 и 22% от началото на следващия месец. Най-сериозно – с 21.88% – ще е намалението в Плевен, където ще плащат по 36 лв. за мегаватчас без ДДС. За София и Пловдив понижението ще е само с 3 процента.

Поевтиняването идва в края на отоплителния сезон и на практика няма да се отрази съществено на сметките за парно. По регламент подаването на топлина се спира при три последователни дни с температури над 12 градуса и дългосрочна прогноза за затопляне, а тези условия ще са налице след броени дни.

Предложенията за промени ще бъдат обсъдени със самите дружества още в края на седмицата, а окончателното решение за новите цени ще дойде в края на месеца. Въпреки че газът ще поевтинее значително (около 23%) от 1 април, част от топлофикациите може да не се съгласят с разчетите на КЕВР. Част от тях имат хронични проблеми със събирането на дължимите суми от абонати и съответно бавят плащания към доставчици. По данни на Асоциацията на топлофикационните дружества браншът е завършил 2014 г. със загуба от 78 млн. лв. Само три от дружествата, работещи на регулиран пазар, са излезли на печалба. Информацията за 2015 г. все още се обобщава, но едва ли има особено подобрение.

В момента КЕВР прави разчети и за това дали и с колко може да поевтинее и токът. Ако има промени, те ще влязат в сила от 1 юли, когато започва новият регулаторен период, обясни наскоро председателят на КЕВР Иван Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *