Партньорите ни от ЕС не ни искат в Еврозоната

Партньорите от останалите страни в Европейския съюз не ни искат в семейството на Еврозоната. Такава позиция изрази икономистът Георги Ганев на конференция, организирана от Българския икономически форум за присъединяването на България към Еврозоната. Иначе на събитието присъстваха представители и на други „играчи“ от нашия калибър като Литва, Латвия и Словакия, които  представиха примера в страните си и обобщиха, че плюсовете от приемането на еврото са повече от минусите.

„Беше анализирано, пресмятано и изводът беше, че за малка икономика има някои рискове, има разходи, може да има загуби, но въпреки всичко отражението от смяната на валутата от корона в евро ще бъде печелившо за Словакия или иначе казано в средносрочен и дългосрочен план печалбите значително надминаха разходите“, заяви Игор Барат, бивш пълномощен представител на правителството за приемане на еврото в Словакия.

Същата теза защити и икономистът Георги Ганев и допълни, че трябва да упражняваме натиск към партньорите ни да се придвижва въпросът, защото изпълняваме всички критерии, които зависят от нас. „Това не зависи само от нас. Зависи и от това останалите да се съгласят ние да влезем в този механизъм и към момента там удряме стена. Просто нежелание България да бъде приета с всякакви аргументи. По някаква причина не желаят нашите партньори изобщо България да влезе в този механизъм“, каза той.

Според Ганев една от причините да не ни искат дори в ЕРМ 2 е, че икономиката ни изпълнява числовите критерии, но в действителност не е: „Номинално е конвенгирала, обаче реално не е. Тя е много по-бедна от останалите в Еврозоната. Няма как в някакъв момент да не доведе до напрежение, което ще трябва да бъде адресирано на ниво парична политика на цялата зона и това ще създаде трудности. Това също е валиден теоретичен аргумент“, каза още специалистът.

Друга причина Ганев посочи политически игри, защото влизането на нови страни ще промени отношенията: „И накрая остана последното, че наистина нямат доверие на България. Не смятат, че тя е институционално зряла, че да бъде член на такъв клуб. Няма как това да бъде записано в критериите формално, но го има и това. Дали имат основание, или не, е друг въпрос“.  От Българския икономически форум потвърдиха решението на организацията в следващите няколко години да работят по темата за присъединяването на България към Еврозоната.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *