Пасивните сгради отново на фокус

София /КРОСС/ Водещи специалисти ще споделят опит за предимствата и развитието на Пасивните сгради – теоретически и практически доказан еталон за качествено, енергоефективно строителство, което пести въглеродни емисии на Втората национална конференция Пасивни сгради България 2010.
Целта на събитието, което ще се проведе на 27 януари 2011 г. в Интер Експо Ценър София (IEC) е да покаже напредъка и развитието на пасивните сгради; да аргументира необходимостта от включването на стандарта в нормативната уредба за строителство и реновация на сгради; да свърже пасивната сграда с представата за привлекателен бизнес модел; да демонстрира компоненти за пасивни и енерго-ефективни сгради, при които икономиите на енергия не са за сметка на комфорта на обитаване.
Сред гост-лектори са изпълнителния директор на IG Passivhaus Австрия – инж. Гюнтер Ланг; проф. арх. Мартина Збашник-Сенегачник от факултета по архитектура на Люблянския университет и член на Консорциума за Пасивни къщи в Словения. На конференцията ще бъдат представени и реализирани сгради, отговарящи на стандарта пасивна сграда в България.
Реалност ли е пасивната сграда в България и как бихме могли да достигнем затегнатите изисквания на ЕС за енерго-ефективност в сградите, са част от отговорите, които посетителите ще получат, наред с множество примери за новопостроени/реновирани пасивни сгради по света, икономически обосновки, идеи за подходящи конструкции, материали и решения.
Организатор на събитието е ИГ Пасивни сгради България – неправителствена организация, популяризираща едноименния стандарт у нас. Тя обединява специалисти и компании, добре запознати с концепцията на пасивното строителство и убедени в необходимостта от развитие и приложение на стандарта в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *