Паскал Лами бе преизбран начело на СТО за още четири години

Французинът Паскал Лами, който бе преизбран за още четири години да ръководи Световната търговска организация (СТО), е кален маратонец. Това качество му дава възможност да ръководи трудните преговори от цикъла Доха.

От началото им, поставено през 2001 година, сегашният генерален директор на СТО е напълно посветен на приключването на тези преговори по либерализирането на търговията, които трябва, според него, да придадат динамика на световната търговия, вдигайки хиляди митнически бариери.

Роден на 8 април 1947 година в Льовалоа-Пере, близо до Париж, завършил три от най-престижните висши училища във Франция, Лами започва кариерата си в Генералната инспекция на финансите преди да влезе в престижното ръководство на финансовото министерство.

Активист на социалистическата партия от дълги години, Лами е съветник на министъра на икономиката на Франция Жак Делор от 1981 до 1983 година преди да стане помощник-директор в кабинета на премиера Пиер Мороа (1983-1984 година).

Днес 62-годишният Лами бе преизбран след вот на представителите на 153-те страни членки на СТО да ръководи организацията още четири години.

АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *