Паузата в покачването на еврото се очаква да бъде временна

Технически анализ за 30.11.2009 08.39.AM

EURUSD

Паузата в покачването на еврото, предизвикана от забавяне плащането на Дубай към световнте кредитори засега се очаква да бъде временна, тъй като след като удари дънота 1.4828, еврото върна бързо и закри доста по-високо на 1.4985 в петък. Трендлинията на падкрепа свърши добра работа, продотвратявайки по-нататъшните атаки на мечките, като по този начин запази възходящия сценарий непокътнат, особено ако цената успее да се движи последователно над 1.5062 днес, което е технически възможно да бъде тестване след отскока от 1.4828. Обаче, отбелязвам, че фалшивия пробив над 1.5062 (на дневната графика) също крие потенциални низходящи перспективи и цената би могла да направи друг опит надолу за тестване на трендлинията на подкрепа и 1.4828 още веднъж, особено ако пробие под района на 1.4920/00 днес. Никой не знае дали ударът на Dubai World е само временна паническа реакция или ще продължи да разклаща световните фондови пазари и по този начин може да донесе на долара покачване тази седмица. Сигналите са възходящи в кратки срокове за тестване на 1.5062. Валиден пробив над това ниво би трябвало да предизвика по-нататъшен моментум нагоре към района на 1.5140/50.

GBPUSD

Пунд/долар имаше волатилен, но нерешителен пазар в петък. Цената опита да се понижи, достигайки дъно на 1.6271, но по-нататъшния низходящ импулс беше отхвърлен като цената силно се отдръпна нагоре, удряйки връх на 1.6530 и закри на 1.6471. На четиричасовата графика можем да видим, че след пробива на трендлнията на подкрепа (в синьо, сега съпротива) цената се отдръпна нагоре, тествайки трендлинията, което често се случва технически. Въпреки че бързия и силен възходящ отскок от 1.6971 в петък е със сигурност сериозна заплаха за низходящия сценарий, напомням че трендлинията на съпротива (в червено) е все още валидна и индикира, че мечия сценарий в дългосрочен период остава непокътнат. Краткосрочните сигнали са възходящи с тестване на 1.6600-1.6670. Нарушение на трендлинията на съпротива (в червено) би трябвало да се разгледа като неуспех за мечките и потенциална възходяща порспектива в дългосрочен период. Първата подкрепа е в района на 1.6230/00. Пробив под нея може да продължи низходящия натиск с повторно тестване на 1.6269.

USDJPY

Долар/йена опита да се понижи в петък, достигайки дъно на 84.83, но по-нататъшния мечи импулс беше отхвърлен, като цената рязко обърна нагоре, удряйки връх на 87.01 и затвори деня на 86.57. Освен формацията „чук”, която доказано е добър сигнал за възходящ отскок, заплахата на японското правителство за намеса на пазара за отслабване на йената изглежда ефективна засега. Сигналите остават възходящи с цел 87.50, като очакваме пазар да продължи да отговаря на по-нататъшните заплахи от интервенции и по този начин да отведе двойката по-високо. Непосредствена подкрепа се вижда на 86.30, чийто пробив би трябвало да предизвика по-нататъшен низходящ импулс, но не препоръчвам поставянето на къси позиции под заплахите за интервенция, макар че в дългосрочен план предпочитам низходящия сценарий.

USDCHF

Долар/франк опита да отскочи по-високо в петък, достигайки връх на 1.0175, но по-нататъшната възходяща корекция беше отблъсната, като цената не успя последователно да се придвижи над 1.0120 и сега отново е под трендлинията (в светло синьо), индкирайки потенциални низходящи изгледи. В близки срокове сигналите са мечешки с техническа цел около 0.9913. Най-близката съпротива е на 1.0120. Пробив над това равнище би трябвало да ни отведе още веднъж в неопределена зона за търговия, като посоката ще стане неясна.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Анализът е на ФК „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *