Паундът катери върхове, след като Шотландия остана във Великобритания

Британската лира се покачи днес до над две годишен връх спрямо еврото и до три седмичен връх спрямо долара, след като резултатите от референдума за независимост показаха, че Шотландия остава част от Великобритания. Резултатите от изборите показаха, че 55 % от шотландците са гласували против отделянето от Великобритания.

Днес лирата достигна ниво от 78.10 пенса за евро, последно видяно през юли 2012 година, съобщава Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Междувременно доларът достигна 6-годишен връх спрямо йената в четвъртък, след като данни показаха спад в новите молби за помощи при безработица миналата седмица. Това подкрепи пазарното мнение, че лихвените проценти в САЩ може да нараснат по-рано от очакваното.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна до най-високото си ниво за последните 4 години, подкрепен от прогнозите на ФЕД за лихвените проценти, които бяха по-високи от тези, обявени на юнското заседание. Прогнозите бяха оповестени след края на заседанието относно паричната политика на ФЕД в сряда.
Изявлението на централната банка и коментарите на нейният председател, Джанет Йелън, относно икономиката на САЩ бяха по-предпазливи, но това не попречи на ръста на долара.
Някои пазарни анализатори бяха изненадани от силата на долара. Според тях пазарните участници са поставили твърде много доверие в прогнозния валутен курс, вместо да обърнат повече внимание на това, което казват служителите на ФЕД.

В четвъртък доларът нарасна до 108.96 йени, достигайки най-силното си ниво от края на август 2008 до сега, но впоследствие върна част от печалбите, като остана да се търгува на печалба от 0,4% при курс 108.78 йени за един долар.

Щатската валута увеличи печалбите си, след като от правителството докладваха, че новите молби за помощи при безработица за седмицата, приключила на 13 септември, са спаднали с 36 000 до сезонно изгладените 280 000, което е най-ниската им стойност от юли насам.

Четириседмичната пълзяща средна на молбите за помощи при безработица, която се смята за по-добър измерител на тенденциите на пазара на труда, тъй като изглежда волатилноста от седмица до седмица, се понижи с 4 750 до 299 500.

Доларовият индекс достигна 4-годишен връх на 84.782, но впоследствие се оттегли до 84.299, приключвайки деня почти без промяна.

Щатската валута върна и печалбите си спрямо швейцарския франк, като последно се разменяше на загуба от 0,7% при курс 0.9342 франка за един долар. След края на заседанието на Фед в сряда, доларът бе достигнал едногодишен връх спрямо швейцарската валута.

Еврото се възстанови от 14- месечните дъна спрямо долара, като последно се търгуваше с печалба от 0,4% при курс 1.2919 долара за едно евро.

Златото се оттласна от 8- и половина месечното дъно

Златото се възстанови в четвъртък, след като инвеститорите изкупиха обратно мечите си залози, предизвикани от засилването на спекулациите за по-рано от очакваното увеличение на лихвения процент на ФЕД, които изпратиха цените на метала на 8- и половина месечно дъно.

Цените на кюлчетата бяха поставени под натиск по- рано през сесията, след като данни показаха, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са спаднали повече от очакваното, което предполага стабилизиране на пазара на труда.

Последвалите продажби натежаха върху златото, ден след като централната банка на САЩ потвърди ангажимента си да поддържа лихвените проценти близо до нулата за „продължителен период от време“. От банката обаче индикираха, че може да увеличат разходите по заемането по- бързо от очакваното.

Анализатори споделиха, че цените на златото изглеждат уязвими към по-нататъшно падане, тъй като доларовият индекс се изкачи до най- високото си ниво за последните 4 години, а американските акции отново реализираха рекордно високи затваряния.

Спот цените паднаха до най-ниската си стойност от 2 януари до сега на 1 216.01 долара за тройунция, преди да се възстановят и да реализират печалба за деня от 0,2%, достигайки 1 224.61 долара. Благородният метал изгуби 1% от стойността си през предишната сесия.

Сред останалите благородни метали среброто реализира ръст от 0,2% до 18.51 долара за тройунция, след като бе достигнало до най- ниската си стойност от юни 2013 до сега на 18.27 долара. Платината реализира загуба от 0,1% до 1 341.75 долара за тройунция, докато паладият се понижи с 0,3% до 826.50 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *