Паундът поскъпва спрямо кошница от валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд поскъпна спрямо кошница от 10 основни валути, след като публикуваните по-рано днес данни за заетостта и възнагражденията в страната изненадаха приятно инвеститорите. В същото време еврото остана стабилно след появилите се спекулации, че Гърция ще направи предложение за разсрочване на дълга, което европейските кредитори вероятно ще приемат.

Безработицата във Великобритания се понижи до най-ниското си ниво повече от 6 години насам, достигайки 5.7%. Това се случи, след като броя на безработните в страната през месец януари намаля нетно с 38 500, което е значително по-силна стойност от прогнозите на анализаторите. Отделен доклад показа, че седмичното възнаграждение във Великобритания се е увеличило с 2.1% през последното тримесечие на 2014 г. Повишението е най-голямото от 2008 г. насам и е индикация, че инфлацията в страната нараства.

Публикуваните силни икономически от Великобритания увеличиха значително спекулациите, че Английската централна банка ще прибегне до увеличаване на лихвените проценти през следващите месеци. Основният показател, който ще следят банкерите, ще бъде нивото на инфлацията и в случай, че тя се покачи над заложената цел от 2%, вероятно ще станем свидетели на покачване на лихвите.

Продължаващите вече 2-ра седмици преговори между Гърция и европейските кредитори за момента не дават резултат. Появилите се по-рано днес спекулации, че Атина ще поиска удължаване на заема си с 6 месеца, успокоиха пазарните участници, давайки им надежда за изход от кризата.

Един паунд се разменя за 1.5425 долара, задържайки се в близост до най-високите стойности за тази година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Търговията се задържа в тесен рейндж за 4-ти пореден ден. Силното понижаване на волатилността през последните дни увеличава вероятността за рязко еднопосочно движение, което вероятно ще изведе цената до съпротивата при 1.1500.

До момента, в започналия от началото на май 2014 г. дългосрочен низходящ тренд, еврото направи няколко корекции, най-голямата, от които беше в размер на 2.39%, а това се случи в периода 8 – 15 декември. При текущата корекция еврото успява да възстанови 2.52% от стойността си и в случай, че цената се изкачи над 1.1500, можем да очакваме по-сериозно стабилизиране на еврото около тези нива.

GBP/USD

Британският паунд спечели позиции спрямо долара, достигайки дневен връх при 1.5439. Текущата корекция в полза на паунда, която наблюдаваме от края на януари насам, може да предизвика обръщане на дългосрочния низходящ тренд в случай, че цената се изкачи над ключовата съпротива на 89-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Щатският долар поднови възходящото си движение, насочвайки се за пореден път към психологическата граница при 120.00. Последните опити на зелените пари да се задържат около това ниво се оказаха неуспешни. Предпоставките за по-сериозно повишение на цената ще се увеличат в случай, че двойката се задържи над 120.00 за няколко поредни дни. При подобно развитие, можем да очакваме и тест върховете от месец декември при 121.83.

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *