Пациентите вече се лекуват свободно в другите страни от ЕС

От 25 октомври в сила влиза европейската директива за медицинското лечение в друга държава от Европейския съюз (ЕС). Текстовете предвиждат отпадането на предварителните разрешения за лечение, но ще бъдат покривани разходите в съответствие с тарифите на страната, в която пациентите са осигурени. Разликата е за сметка на лекуващите се.

В някои случаи държавите могат да въведат система за предварителни разрешителни с цел защита на системата. Ако пациентите имат право на въпросното лечение обаче, подобни разрешителни ще се издават автоматично, предвижда директивата. Автоматично одобрение ще се получава и при случаите, когато на пациентите не може да бъде предоставено лечение в собствената им страна.

Законодателството в областта предвижда въвеждането на обща рамка, която да изясни правата на пациентите по отношение на достъпа до трансгранично здравно обслужване, както и да гарантира качеството на услугите. Рамката трябва данасърчи и сътрудничеството между държавите-членки по здравните въпроси, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Директивата обаче не се отнася до дългосрочни грижи, трансплантация на органи и публичните програми за ваксинация.

Здравното министерство вероятно пак ще плаща за ин витро, ваксини и интензивни грижи*
Във връзка с изпълнение на задълженията си по тази директива всяка държава от ЕС ще определя една или няколко национални точки за контакт за трансгранично здравно обслужване. В България това ще бъде Националната здравноосигурителна каса.

Тези точки ще се консултират с пациентските сдружения, изпълнителите на здравни услуги и здравноосигурителните институции. Те ще са отговорни за предоставянето на информация на пациентите относно техните права, когато решат да се възползват от трансгранично здравно обслужване. Гражданите ще получат и координатите на националните точки за контакт в другите държави-членки.

Държавата-членка по мястото на лечение организира и осигурява здравното обслужване и гарантира за качеството на услугата. Държавата-членка по осигуряване пък е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство.

В някои случаи могат да бъдат възстановени и свързани с лечението разходи, като разходи по настаняване и пътни разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *