Пациентите ще купуват ваксини от джипитата?

Лекарите да могат да продават ваксини на пациентите си е решила Комисията по здравеопазване. Спорното е дали идеята ще бъде подкрепена от парламента, защото Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и Асоциацията на собственици на аптеки са против промяната. Техните опасения са, че фармацевтичните компании ще плащат на джипитата да препоръчват и продават техните продукти.
Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, ако идеята се приеме, то това ще бъде поредният удар срещу аптеките, след като се забрани в тях да се продават детски храни. По думите му, продадените противогрипни ваксини за миналата година са 361 000 на обща стойност 4,1 млн. лева.
„Сигурен съм, че това ще създаде сериозен конфликт на интереси и ще бъде по-лесно лекарите да бъдат мотивирани а предписват една или друга ваксина, което няма да е в интерес на гражданите”, коментира Костов.
Аргументите на комисията представи депутатът от НДСВ Антония Първанова, която също се противопостави на идеята: Аргументите бяха, че това било по-удобно за пациентите, защото в противен случай те трябвало да получат рецепта за съответната ваксина от общопратикуващия лекар, след това да отидат да си я купят и отново да се върнат същият този лекар да им я сложи. Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерство на здравеопазването имат отрицателно становище, защото нямат капацитет да извършват контрол на съхранението на тези ваксини в лекарските кабинети, където те биха могли да бъдат продавани.

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *