Пенсионерите ще плащат само левче при джипито

Потребителската такса при посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв. Това посочи здравният министър д-р Таня Андреева като една от стъпките, които повереното й ведомство предстои да предприеме.

Андреева уточни, че ще се работи за подпомагането на малките общински болници, които се намират на труднодостъпни места.

Бюджетът за следващата година е ориентиран преди всичко към политики и програми, които различните министерства ще провеждат. Това, което касае Здравното министерство, е свързано със спешната помощ, с подпомагането на малки общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни райони, както и с връщането на финансирането на ин витро фонда от Здравната каса обратно към Здравното министерство, уточни министър Андреева.

Четвъртата стъпка, която ще се предприеме, е именно намаляването на потребителската такса при посещение на пенсионери при личен лекар на 1 лев. Разликата, която ще се получи в резултат на това намаляване на таксата, ще бъде превеждана в пълен размер от Здравното министерство към Здравната каса.

Министърът припомни, че тази стъпка е била залегнала още като предизборно обещание и реализирането й не е нещо учудващо.

Що се отнася до начините, по които ще се правят икономии в бюджета за здраве, д-р Таня Андреева увери, че със сигурност няма да бъдат съкращавани медицински специалисти. Вероятно ще има свиване при част от издръжката на второстепенните разпоредители, които не осъществяват медицинска дейност, уточни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *