Пенсионните фондове си прехвърлиха 300 млн. лв.

Близо 300 млн. лв. пари на осигурените за втора и трета пенсия си прехвърлиха пенсионните фондове за първите девет месеца на годината, показват последните данни на Комисията за финансов надзор. Сумата е с близо 5 на сто по-висока в сравнение с тази за същия период на миналата година, което е ясен знак, че заради стагниращата икономика и ръста на безработицата битката между пенсионните фондове за привличането на клиенти от конкурентите става все по-сериозна част от бизнеса им.

Най-голямата сума е прехвърлена между най-масовите фондове – универсалните. В тях се осигуряват хората, родени след 31 декември 1959 г., които работят на трудов договор. Всеки месец 5% от заплатата им се превеждат към този тип фонд. От началото на годината до 30 септември 127 883 осигурени са сменили пенсионния си фонд, като

това е предизвикало движение между фондовете на 225,4 милиона лева

Така се получава, че средната сума по сметките на клиентите, сменили фонда си, е 2029 лева.

Данните на финансовия надзор показват още, че почти едно на всеки десет заявления за смяна на фонда, подадени от клиентите, е получило отказ. Една от причините за отказите е, че хората не са спазили законовото изискване да са били поне две години клиенти на първия избран от тях универсален фонд или този, към който са били служебно разпределени, след като са започнали работа на трудов договор. След това смяната може да се прави веднъж годишно, но струва 20 лв., които се плащат в брой от осигурените. По-често обаче отказите се дължат на неправилно попълнени заявления или на неспазване на законовите изисквания от страна на осигурителните посредници, за които това е сериозен бизнес. Когато прехвърлянето става не лично в офиса на новия фонд, а с осигурителен посредник,

се иска нотариална заверка на подписа на клиента, който сменя фонда си

Не са единични случаите, в които осигурените нямат никакво желание да сменят фонда, но осигурителният посредник се договаря с работодателя им и те подписват заявлението за прехвърляне, без точно да са разбрали какво подписват. Правят се и други машинации, като разкритата неотдавна за град Брезово. В края на миналия месец ДАНС и прокуратурата задържаха кмета и зам.-кмета на Брезово заедно със секретарката на общината и банков служител по обвинение, че от 2013 г. до май тази година са прехвърлили парите по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг на най-малко 114 души, които изобщо не са подозирали за това.

Доста по-сериозен е процентът на отказите за прехвърляне в професионалните фондове – близо 15 на сто. Това е логично на фона на по-големите апетити към тези клиенти заради повечето пари по сметките им. В този тип фондове се осигуряват за втора пенсия работещите в тежки и вредни условия. Вноската за работниците първа категория труд е 12%, а за втора – 7 на сто. Към края на септември 9415 работещи в такива условия са сменили фонда, като това е предизвикало прехвърляне на 36,6 млн. лв.

Това прави средно по 3894 лв. на човек

За доброволните фондове, които не са задължителни, отказите за смяна са впечатляващ процент – 93 на сто към края на септември. От статистиката на КФН не става ясно защо е толкова висок процентът, но според хора от бранша това отново се дължи на „сделки“ между посредниците и работодателите и на фалшификации, които са били хванати от фонда, който хората напускат. Реална смяна са направили 2277 души, като сумата, която е преминала от един в друг фонд заедно с тях, е 7,2 млн. лв., което прави средно по 3173 лв. на човек.

Относителният дял на прехвърлените средства спрямо средния размер на нетните активи на универсалните пенсионни фондове за периода е 4,31 на сто, на професионалните – 5,23 на сто и на доброволните пенсионни фондове – 1,02 на сто, сочат още данните на финансовия надзор. Като процент броят на хората, сменили фонда си, пък е 3,74% за универсалните, 3,56% – за професионалните и 0,39 на сто за доброволните фондове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *