Пенсионните фондове с падаща доходност

Средният им резултатсе се срина  от 5% на 1.77% за една  година

Изчисленията на Комисията за финансов надзор за резултатите на дружествата, в които се осигуряват българските граждани за „втора пенсия“ към средата на тази година показват спад на доходността на всички български универсални пенсионни фондове в сравнение с миналата година.. По-ниска доходност означава по-малко или бавно нарастване на сумите по партидите на осигурените. Разбира се, в период на ръст на капиталовите пазари доходността е по-висока.

По традиция КФН показва средната годишна доходност на пенсионните дружества за последния 2-годишен период към края на всяко изминало тримесечие. В сравнение с данните от средата на миналата година средната 2-годишна доходност на всички 9 универсални фонда се е понижила, но е останала над минимално определената от регулатора. Най-много се е свила тя при при УПФ „Алианц България“ и УПФ „ДСК-Родина“, които показват с 5 процентни пункта по-ниски резултати. Най-добри поне на хартия са резултатите на УПФ „Съгласие“ и УПФ „Сила“, които са близки до групата на „Химимпорт“. При тях обаче значителна част от активите се инвестират в компании на свързани лица, което винаги поражда подозрения за изкуствено постигната доходност информира capital.bg.

Тенденцията за понижаване на доходността е плавна, но постоянна. През последните години международните капиталови пазари са силно волатилни, а в началото на 2016 г. имаше корекция надолу. След това обаче започна отново растеж, който изведе някои американски индекси до исторически върхове, а в Европа и Азия са близо до 9-месечния им връх. Българската борса, където пенсионните фондове имат значителни вложения също се представя крайно неубедително през последните години, което допълнително тежи на доходността им. Лихвите пък, които предлагат корпоративните и държавните облигации стават все по-ниски заради политиките на централните банки, чиято цел е стимулиране на икономиките.

Подобна тенденция се забелязва и при фондовете за доброволно допълнително пенсионно осигуряване. И при тях няма нито един фонд, който да е запазил постигнатата към средата на миналата година резултатност. По данните на КФН към средата на 2015 г. 9-те доброволни фонда у нас са били постигнали средно малко над 6% на година. Към края на юни тази година обаче средната годишна доходност за съответния период юни 2014 – юни 2016 г. пада рязко на 2.43% на година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *