Песемистът у премиера заговори за цунами

Въпросът на дневен ред е как световната криза ще ни засегне и как ще устоим на това цунами по целия свят, което се усеща вече и у нас, и което приемаме с чувство на несигурност.
Това заяви пред Дарик радио премиерът Сергей Станишев.
„Имаме самочувствие, че не бяхме изненадани от кризата, от 2007 година започнахме да работим по различни схеми, устояхме на първата вълна, защото финансовата ни система е контролирана, консервативна и устойчива. Сега сме в следващата фаза, тази на икономическата криза, в която няма доверие, има само страх“, каза още министър-председателят.
Според него всяка криза е психология на пазарите, България изнася 60% от продукцията си в ЕС, а навсякъде там има свиване, което води до проблеми за нас. По думите на Станишев няма икономист, който да очертае границите на кризата, да каже кога ще приключи, цитирайки фразата, че се намираме некартографирани води във финансов и икономически план.
„Миналата година работихме върху три различни сценарии за справяне с кризата, засега сме по-защитени от другите заради последователната политика от последните години, резервите ни бяха увеличени два пъти, което ни дава котва за стабилност – за валутния борд, за спестяванията на българите, за фиксирания курс на лева. Затова има и най-голямата инвестиционна програма на правителството за инфраструктура, което предпазва от загуба на работа, имаме план за заетостта с мерки за 20 хиляди души, за доплащане на заплатите от хазната, с което ще се запази човешкия капацитет“, каза още Сергей Станишев.
В България няма олигархия. Има богати хора, които се стремят да оказват влияние, но това не е влияние по-голямо отколкото в други страни, каза още премиерът пред Дарик, цитиран от БГНЕС. „Трябва да се оказва много по-голям натиск и да се прави много по-голямо разграничение между държавните институции и стремежът, който навсякъде съществува, на бизнеса да оказва влияние“, заяви той.
Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *