Песента на генераторите – новият химн на Албания

За режима на тока са виновни България и Господ, казват в Тирана

По улиците фучат стари мерцедеси, къщи в розово и жълто красят столицата

Дори на предизборните плакати кметът на Тирана и лидер на Социалистическата партия Еди Рама е на шарен фонДъжд. Режим на тока. Генератори. Свещи. Мерцедеси. Винаги прясна риба. Горещи страсти покрай предстоящите кметски избори.

Албания е неочаквана държава. Всички представи за тази земя, която се намира на по-малко от 400 км на запад от България, рухват, щом човек стъпи в столицата Тирана. Страната изпадна в тежка енергийна криза след спирането на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. Властите спират тока, когато решат без предупреждение, без график. Затова почти всички в Албания са се запасили с генератори. По хотели, заведения, офиси, домове са поставени уредите. Щом токът спре, генераторите се включват. За не повече от 10 секунди сградата отново светва. Въпреки кризата с тока никой в Албания не пести електричество. Навсякъде обаче бучат генератори. Това е песента на генераторите, получава се симфония от бръмченето им, обясняват чужденците в Тирана. Държавните сгради са осветени нощем, уличното осветление работи, витрините на магазини и банки светят.

За режима на тока са виновни България и Господ, казват албанците с усмивка. Не уточняват кой Господ имат предвид – Аллах или Христос. По-голямата част от албанците са

мюсюлмани, но ядат свинско

Хората в тази държава празнуват всички празници – и мюсюлманските, и православните, и католическите.

Споменават с радост Господ обаче, когато завали. Защото тогава ще има вода в язовирите и ВЕЦ-овете ще работят. А това означава, че ще има и ток. Такова е положението с тока в страната от 90-те години на миналия век. Затова албанците дори не могат да си представят, че могат да имат ток 24 часа в денонощието. В Тирана електричеството спира за по 6 часа на ден. В страната обаче има места, които имат електричество само по 2 часа на ден.

Хората обаче ходят по предизборни митинги и се вълнуват от предстоящите в страната кметски избори на 18 февруари. Не вдигат протести срещу режима на тока. Най-интересната битка е в Тирана. Там сегашният кмет и лидер на социалистическата партия Еди Рама се кандидатира за трети мандат. Основният му опонент пък е Сокол Олдаши – доскорошен министър на вътрешните работи в правителството на демократа Сали Бериша, който сега е в оставка заради битката на шефското място в Тирана. Жителите на града са раздвоени между двамата. Еди Рама е колоритен управник, художник, който ремонтира част от улиците на града. И

боядиса повечето сгради в пъстри цветове

Една от терасите в жилищните сгради например е червена, друга – зелена, трета – синя, част от фасадата е жълта, друга част – оранжева. Така Еди Рама извади от сивотата Тирана. На този град му трябва „луд кмет“, казва градоначалникът. Критиците му го обвиняват, че е бохем и вечно заобиколен от жени. Сокол Олдаши е човек с вратовръзка, изтупан, затова повече му приляга да седи в офис, казват албанците. Всеки от тях има своя теория кой от двамата ще спечели битката за Тирана. Плакати на двата са разлепени из целия град.

Албанците нямат лични карти. Задгранични паспорти имат само тези, които работят в чужбина. Във всяко семейство има поне един имигрант. Който работи в чужбина и праща пари в родината си. Албанците си вадят сертификат за документ за самоличност. Отиват в общината и казват – аз съм Салим и живея до училището. И човекът получава документа срещу такса от $1. Но може да отиде пак и да каже – аз съм Алфред. И пак взима сертификат. После, ако реши, може да гласува с двата.

Минималната пенсия в Албания е 85 евро. 120 евро пък е минималната работна заплата, но всички взимат повече пари. Варят ракия. И карат мерцедеси. Повечето от тях са стари модели. Но албанците ги избирали, тъй като са здрави коли и могат спокойно да се движат по разбитите пътища на страната. Сега има и нови мерцедеси, навлизат и други марки коли. Шофирането обаче видимо не се отдава на албанците. Те карат и спират, както им падне. Впечатляваща картинка в хаотичното движение е намесата на регулировчиците. Онзи ден на едно кръстовище в Тирана се бяха събрали трима пътни полицаи. Застанали един до друг, всеки от

катаджиите ръкомахаше в различна посока

По улиците на Тирана не могат да се видят забулени жени. Момичетата са в дънки. Младежите пълнят къфенетата. В повечето заведения сервитьорите са мъже. За да не закачат гостите на ресторантите жените сервитьорки.

На половин час път на запад от Тирана се намира Дурас, едно от големите пристанища на страната. Там кипи бурно строителство, хотели никнат като гъби по крайморската ивица, на брега на Адриатическо море. Те са без канализация, мръсотиите се събират в една тръба, която се изсипва навътре в морето. Там е топло и има много палми. По плажа на Дурас обаче има нещо странно. Там малки и големи се учат да шофират автомобили. Честа гледка е летящ по плажа мерцедес, в който обаче не се вижда никакъв човек. Защото невръстен хлапак е хванал волана и хвърчи бясно по плажа. Учи се да кара. А баща му е горд с него. Рибата е задължителна за албанската трапеза. Адриатическо и Йонийско море захранват заведенията с винаги пресен улов. И по крайбрежието, и в страната.

Животът в Албания е доста по-скъп от този в България. Единствено по-евтини са цигарите и винаги прясната и вкусно приготвена риба.

Цените на жилищата в тузарските квартали на Тирана достигат 1200 евро за квадрат. Мераклиите да си купят магазини там пък трябва да приготвят по близо 4000 евро за квадрат. Всяка сутрин по първи петли ходжата пее от джамията. Само няколко часа по-късно църковните камбани огласят града. Албанците говорят италиански и боготворят Ботуша. Малко от тях знаят английски. Много силни при албанците са родовете. Ако девойка си хареса мъж, казва на братята и баща си. Те отиват при момчето и му казват – насрочили сме дата за годежа за другата седмица, ние ще ти ушием костюм. Не можеш да откажеш или да се скриеш. Защото ще те открият. Хората от различните кланове трудно общуват помежду си, обясниха от българския клон на Първа инвестиционна банка в Тирана. Хората там уважават българите. Албания внася от България тенти за оранжерии, текстил за чадъри, козметика, месо и свещи.

Тирана – София

Антоанета Петева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *