Песимистичните настроения преобладават на ноемврийската борса

Началото на месец ноември беше белязано от негативно движение на индексите на родната борса. Измерени на седмична база и четирите борсови индекса отчетоха значителен спад. Най-старият борсов индекс SOFIX се понижи с3.30% и достигна ниво от 442.50. Индикаторът, следящ развитието на 40-те най-големи компании на пода на българската борса – BG40 завърши седмицата със спад от 1.75 % и достигна стойностот 121.16 пункта. BGTR30 също отчете спадане с 3.29 % на седмична база идостигна 338.27 пункта. Индексът, следящ развитието на дружествата със специална инвестиционна цел, BGREIT също се присъедини към негативното движение на останалите индекси и отчете седмичен спад от 3.23 % и достигна46.68 пункта. За разглеждания период на БФБ са сключени общо 3 538 сделки, които възлизат на общата сумаот 4 333 505.07лв. Общо изтъргуваните акции са 2 644722броя.
През изминалата седмица БФБ беше под влиянието на песимистичните настроения на инвеститорите. Акциите и на четирите банки завършиха седмицата с понижение, като най-малък се оказаспадът на книжата на Корпоративна търговска банка, които загубиха почти незабележимите0.005 % от стойността си, и относително запазиха позициите си от 59.996 лв. за лот, прикнижата на останалите банки понижението беше значително съответно за Първа Инвестиционна банка 7.10 %,за Централна кооперативна банка 5.87 %, за Българо-американска кредитна банка 2.36 % .
Измерени на седмична база понижение регистрираха и акциите на Химимпорт с 0.75 % и в петък затвориха на цена от 2.511 лв. за брой, привилегированите акции на Химимпортотчетоха по-голяма загуба в сравнение с обикновените от 1.54 %. В групата на почервенелите позиции попаднаха още книжата на Неохим, които загубиха 6.25 % и наЕнемона със загуба от 3.38% на седмична база.
През изминалата седмица БФБ публикува съобщение, че Алфа Финанс Холдинг АД и неговото дъщерно дружество Каолин АД започват преструктурирането на бизнеса. Като това преструктуриране цели да бъде обособена и съдадена нова холдингова структура с наименование Соларпро Холдинг. Новата структура няма да е част от Каолин АД, а ще е в рамките и под контрола на Алфа Финанс Холдинг. На акционерите на Каолин АД, което в момента притежава контролното участие в Соларпро, ще бъде предоставена възможност за замяна на акции от Каолин АД с акции от Соларпро Холдинг след регистрацията му за търговия на борсата. Книжата на Каолин АД също загубиха 1.72 % от стойността си на седмична база.
На червения полюс останаха и книжата на Мостстрой, които загубиха 7.67 % на седмична база, Трейс Груп Холд отчетоха спад от 4.10 %, Монбат загуби 4.96 % от стойността си за една седмица. Книжата на Холдинг Пътища отбелязаха най-голям спад на седмична база от 8.62 % и в петък затвориха на цена от 2.65 лв. за акция.
В зелено се оцветиха книжата на Българска роза-Севтополис АД, които отчетоха ръст от 1.75% , измерен на седмична база и в петък затвориха на цена от 1.395 лв. за брой,и книжата на Булгартабак-холдинг АД, които отбелязаха ръст от 13.51 % и достигнаха стойност 21.00лв. за лот, след като от дружеството съобщиха, че в дневния ред на предстоящото Общо събрание, насрочено за 11.12.2009г., е предвиден проект за разпределяне на допълнителна вноска – дивидент за акционерите в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията, направени за фонд „Резервен”.
БФБ съобщава, че на проведеното Общо събрание на Инст. по целулоза и хартия АД-София /4PB/ е взето решение за започване на процедура за отписване на дружеството от публичния регистър.
От информация на БФБ постъпила от Арома АД – София, Софийски районен съд отменя обезпечението на бъдещ иск с обезпечителната мярка: забрана върху упражняването на правата върху акциите на Арома АД. Обаче ръководството на дружеството изрично обръща внимание на акционерите и инвеститорите, че настоящата информация не означава стартиране на търговията с акциите от капитала на Арома АД. Началото на търговията с акции на дружеството може да бъде поставено след получаване в Централен депозитар АД и Българска фондова борса – София АД на официално уведомление за вдигане на обезпечението.
Посочената информация не е препоръка за покупка и продажба на ценни книжа!

Валентина Паунова – обслужване на клиенти в ИП „Популярна каса 95” АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *