Пестим 6 млрд. евро на година от енергиен внос с новата енергийна стратегия

Проектът за Енергийна стратегия на България до 2020 г вече e публикуван на интернет страницата на Министерство на икономиката и енергетиката www.mee.government.bg, съобщиха от ведомството. Предстои изготвянето на задължителна съгласно закона екологична оценка на стратегията.

Стратегията предвижда подобряване на енергийната ефективност, използването на по-чиста енергия, като в европейските цели на проекта е заложено намаляване на вредните емисии с 20 процента до 2020 година, както и увеличаване дела на произведената енергия от възобновяеми енергийни източници отново с 20 на сто до 2020 година. Като национална цел в стратегията е подчертано, че за секторите, които са извън Схемата на търговия с емисии, предложеният ръст на емисиите е максималният – 20 процента. Топлофикациите пък, които произвеждат топлина по високоефективен комбиниран начин, ще получават безплатни разрешителни.

С изпълнение на стратегията правителството има намерение да спести 6 милиарда евро от разходи за енергиен внос годишно и 50 милиона тона вредни емисии на година. До 2020 година трябва да бъде постигната два пъти по-ниска енергийна интензивност на брутното вътрешно потребление на енергия.

Енергийното министерство предоставя възможност на всички граждани да отправят коментари, критики, препоръки и предложения, както и да задават въпроси към проекта. Водещи експерти от МИЕ, участвали в разработването на документа, ще бъдат на разположение за интерактивен диалог и отговори чрез сайта на МИЕ, допълват от Министерството на икономиката и енергетиката.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *