Петролният пазар доказа, че е по-силен от ОПЕК

Няма нищо изненадващо в рязкото поевтиняване на петрола през последните четири месеца. Освен може би времето, в което се случва това.

Поне от две години са видими фундаменталните сили, натиснали цените надолу – растящо свръхпредлагане извън ОПЕК (предимно от нетрадиционни източници) и муден растеж на търсенето в резултат на пестене на енергия и използване на други източници.

През май 2013г. написах, че „шистовата революция може да бъде поддържана като тенденция в САЩ и успешно да бъде изнасяна в други държави, а към 2015-2016г. ще бъде неизбежна някаква комбинация със съкращаване на добива в ОПЕК или поевтиняване на петрола с цел стимулиране на търсенето и инвестициите“.

Малко по-рано – през декември 2012г. обясних, че „масираното вдигане на цените означава, че Саудитска Арабия ще бъде подложена на силен конкурентен натиск от петрола от трудно достъпни източници“, както и че „проблемът ще се усили от това, че прогнозното увеличаване на търсенето ще става доста по-бавно“.

Човек няма нужда от пророчески умения, за да види, че цените над 100 долара за барел трудно биха се задържали. Трайният растеж на добива на петрол от нетрадиционни източници бе видим във всеки месечен отчет на министерството на енергетиката на САЩ и на министерството на природните ресурси на щата Северна Дакота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *