Петролът добави 8% за седмица

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха рязко с близо 8% през миналата седмица след загубата на позиции на щатския долар и поредния спад на платформите за добив в САЩ до най-ниското им ниво от 2010 г.

Въпреки че цената на „черното злато“ отстъпи с 1,71% в петък, тя затвори търговията при 55,74 долара за барел, или 7,94% над отчетеното седмица по-рано.

Петролните фючърси върху американския петрол получават подкрепа в последните сесии поради подновените очаквания, че добивът на шистов петрол отвъд Океана е достигнал своя пик и може да започне да спада в следващите месеци на фона на продължаващото свиване на броя на платформите за добив.

Изследователската група Baker Hughes съобщи в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 26 през миналата седмица до 734 – най-ниското равнище от 2010 г. Това бе 19-ата поредна седмица на спад.

Пазарните участници отделят специално внимание на броя на платформите в последните месеци, очаквайки, че в крайна сметка това ще доведе до намаляване на пренасищането на суров петрол на пазара.

Meждувременно в Лондон брентът с доставка през юни спадна с 0,83% в петък и се установи при 63,45 долара за барел към края на търговията. В четвъртък суровината поскъпна до 64,95 долара – най-високото ниво от 11 декември 2014 г.

За седмицата търгуваният в Лондон актив добави 7,63%, постигайки втора поредна седмица на растеж.

Саудитска Арабия е увеличила производството на петрол с около 668 хил. барела през март спрямо месец по-рано, с което общият брой достигна 10,294 млн. барел – най-високото равнище от три десетилетия. Новината подчерта за пореден път загрижеността за пренасищане на глобалните доставки.

Междувременно спредът между брента и WTI нарасна до 7,71 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,23 долара в предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *