Петролът изтри 10% за седмица

Цените на петрола останаха под силен натиск в последната търговска седмица и завършиха изминалите пет сесии дълбоко на червена територия. 12-годишният връх на щатския долар и рекордно високите петролни запаси бяха основните причини за седмичната загуба.

Фючърсите върху американския петрол WTI с доставка през април завършиха петъчната сесия със спад в размер на 9,61% до 44,84 долара за барел след равнището от 49,61 долара за барел седмица по-рано.

Същевременно фючърсите върху брента също с доставка през април отчетоха седмична загуба от 8,47% до 54,67 долара за барел, след като затвориха при 59,73 долар за барел на 6 март.

Доларовият индекс ICE ce търгуваше в близост до най-високото си ниво от април 2003 г., стимулиран от очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще бъдат повдигнати още през юни тази година на фона на стабилното според анализаторите икономическо възстановяване отвъд Океана. Това оказа натиск върху петрола с оглед на обратнопропорционалната връзка между стоки, търгувани в долари, и американската валута. По-силните щатски пари правят деноминираните в долари стоки по-малко достъпни за притежателите на други валути.

Добавяйки още към негативните настроения на петролния пазар, запасите от „черно злато“ в САЩ нараснаха с 4,51 млн. барела през седмицата, която приключи на 6 март. Ръстът бе деветият пореден, с което общият обем от запаси в най-голямата икономика на света се покачи до 448,9 млн. барела – най-високият в историята.

„Цените на петрола трябва да се възстановят постепенно през следващите години, но големият добив ще ги държи далеч под 100 долара за барел в обозримото бъдеще. Нашата основна прогноза за брента през 2020 г. все още е само 70 долара, колкото бе още през 2012 г.“, посочиха в анализ експертите от Capital Economics.

През миналата седмица анализаторите от Goldman Sachs заявиха, че има вероятност цената на WTIда спадне до 40 долара за барел в близкото бъдеще на фона на непрекъснатото покачване на световните запаси на суров петрол.

„Въпреки че продължаваме да прогнозираме значително възстановяване на търсенето през 2015 г., ние вярваме, че последователно слабата активност в края на зимата ще доведе до по-последователно забавяне в растежа на търсенето“, добавиха от американската банка.

Също през миналата седмица Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че цената на WTI вероятно да бъде средно 52,15 долара през тази година, а не прогнозираните досега 55 долара. Причината е, че производството на „черно злато“ в световен мащаб изпреварва търсенето с близо 1 млн. барела на ден. Голяма част от растежа идва от страните извън 12-членния картел ОПЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *