Петролът и златото губят позиции в ранните часове днес

Петролът поевтиня по време на днешната азиатска сесия въпреки прогнозите за евентуално ново свиване на производството от страна на ОПЕК. Днес фючърсите на черното злато с доставка през февруари се понижиха с 51 цента до ниво от 52,48 долара за барел, а сортът Брент загуби 52 цента до 52,60 долара за барел.

Според петролния министър на Кувейт шейх Али ал-Джара ал-Сабах, цитиран от Ройтерс, в началото на февруари може да бъде свикана извънредна среща на страните от ОПЕК, в случай че спадът в цените на петрола се задълбочи.

През ноември миналата година картелът предприе свиване на производството с 1,2 млн. барела дневно с цел стабилизиране на цената, като бе постигната и договорка за допълнително понижение от 500 хил. барела от 1 февруари 2007. Според анализатори, ефектите от последното свиване на добива вероятно ще се проявят с известно закъснение.

Сравнително топлият до момента зимен сезон в Северна Америка и Европа, както и високите петролни запаси са основните причини за спада, смятат експерти. Според данни, публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ миналата седмица, петролните запаси в страната достигат 314,7 млн. барела, което е със 7,1% над средната стойност за последните пет години. Запасите от гориво за отопление и бензин също са на сравнително високи нива.

Златото също отчете понижение днес, след като очертаващият се спад на петрола понижи атрактивността му като защита срещу инфлацията. Някои анализатори са на мнение, че в следващите няколко месеца цените на златото и петрола ще се движат в голяма степен успоредно.

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,3% днес до 624,70 долара за тройунция. От началото на годината ценният метал загуби 1,8% от стойността си, а петролът – 13 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *