Петролът над 58 долара, Dow Jones с нов исторически максимум

Цената на петрола отново се върна над 58 долара за барел, след като днес фючърсите на суровината с доставка през ноември регистрираха повишение от 35 цента до 58.20 долара за барел.

Ръстът дойде, след като вчера петролът поскъпна с 27 цента на щатските пазари и завърши при ниво от 57.86 долара за барел с доставка през ноември.

До голяма степен поскъпването на ценната суровина се дължи на вчерашното решение на норвежките власти да затворят две нефтени платформи от съображения за сигурност – едната на държавната компания Statoil ASA, а другата на норвежкото подразделение на Royal Dutch Shell.

Двете платформи са с общ производствен капацитет от 250 хил. барела на ден, а затварянето им се налага, тъй като не посрещат държавните стандарти за безопасност.

Те обаче ще продължат да функционират до срещата между заинтересованите страни, която ще се проведе днес за доизясняване на случая. Евентуалното прекратяване на дейността им ще доведе до намаляване с 9% на производството на петрол на Норвегия.

Поскъпването на петрола се дължи и на данните за запасите на петрол и петролни продукти на САЩ. Запасите на дестилирани горива са се повишили с 1.6 млн. барела за изминалата седмица до 149.9 млн. барела.

В същото време тези на петрол са нараснали с 2.4 млн. барела до 330.5 млн. барела за седмицата, приключила на 6 октомври.

Ръст от 300 хил. барела за посочената седмица са отбелязали и запасите на бензин до 215.4 млн. барела.

Спадът в цената на петрола от последните дни се дължи на неяснотата дали ОПЕК ще осъществи обявеното производствено съкращаване на дневното си производство с 1 млн. барела на ден. Опасения предизвиква все още необявената публично позиция на Саудитска Арабия, която е и най-големият производител на петрол сред страните от картела.

От юли насам цената на петрола се е понижила с над 25% в резултат на притесненията относно растящите световни запаси на суровината, както и от очакванията за забавяне темпа на нарастване на потреблението на фона на очакванията за забавянето на световния ръст през следващата година.

Щатските индекси отбелязаха повишение вчера. Dow Jones се повиши до нов исторически максимум, след като завърши с повишение от 0.8% до ниво от 11 947.70 пункта.

Технологичният Nasdaq добави близо 1% към стойността си до ниво от 1 362.83 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *