Петролът над 62 долара въпреки добрите данни за запасите в САЩ

След изнесените данни за запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица, цената на суровия петрол с доставка през април завърши деня на нюйоркската стокова борса с повишение от 56 цента до ниво от 61.97 долара за барел.

Ръст регистрира цената на суровината и по време на азиатската борсова сесия, като добави 33 цента към стойността си до ниво от 62.30 долара за барел.

Според доклада на енергийното министерство на САЩ запасите от петрол в страната за изминалата седмица са нараснали с 1.6 млн. барела до 328.3 млн. барела, или с 9% над нивото им от същата седмица на миналата година.

Запасите на бензин са отбелязали повишение за периода с 300 000 барела до 225.9 млн. барела, или минимално над нивото им от сравнимия период на миналата година.

Понижение от 1.5 млн. барела обаче са отбелязали запасите на дестилирани горива до 134.1 млн. барела, което е с 14% над нивата им от миналата година.

Ръстът беше подкрепен и от изказването на президента на ОПЕК вчера, че не вижда проблем с цените на петрола над 60 долара за барел, в случай че световната икономика продължава да расте.

Анализаторите приеха думите му като знак, че страните от картела се чувстват комфортно при настоящите нива на петрола и могат да предприемат производствени ограничения, в случай че суровината се понижи под посоченото ниво.

Президентът на ОПЕК отказа да коментира бъдещата политика на картела относно приемането на производствени ограничения.

Според анализатори въпреки затоплянето на времето цената на петрола продължава да се поддържа на относително високи нива от геополитическото напрежение, свързано с атентатите в Нигерия и Саудитска Арабия, както и с ядрената политика на Иран.

На фона на ръста в цената на петрола повишение отбелязаха и щатските индекси. Технологичният Nasdaq добави 1.5% към стойността си до ниво от 2 314.64 пункта, а Dow Jones добави 0.6% към стойността си до 11 053.53 пункта.

Разнопосочно завършиха деня азиатските индекси, като японският Nikkei 225 загуби 0.3% от стойността си до ниво от 15 909.76 пункта, а тайванският претеглен индекс добави 0.5% към стойността си до 6 642.96 пункта.

Корейският KOSPI също завърши деня на отрицателна територия, като се понижи с 0.3% до ниво от 1 367.7 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *