Петролът остава под 58 долара след вчерашния спад от 3,5%

Петролът се задържа под 58 долара за барел днес след вчерашното рязко понижение от 2,08 долара, или 3,5%, до 57,81 долара за барел.

Спадът бе повлиян от метеорологичните прогнози за повишение на температурите в САЩ през следващата седмица. Очаква се в североизточната част на страната затоплянето да започне от 21 февруари и температурните стойности да се върнат около средните си стойности за последните няколко години.

Друга причина за понижението на черното злато бе вчерашното изказване на Хасан Кабазард, ръководител на научно-развойния отдел на ОПЕК, според което търсенето и предлагането към момента са балансирани и на срещата на картела, насрочена за 15 март, вероятно няма да се предприемат допълнителни мерки. По думите му през второто тримесечие на пазара ще се наблюдава свръхпредлагане от около 300 хил. барела на ден, което е нормално за началото на летния сезон.

По време на днешната азиатска сесия петролните фючърси с доставка през март отчетоха минимален ръст от 1 цент до 57,82 долара за барел. Сортът Брент се повиши с 9 цента до 56,69 долара за барел.

Утре ще бъдат публикувани седмичните данни за петролните запаси в САЩ. Очакванията на анализаторите са за нарастване на запасите от суров петрол и бензин съответно с 600 хил. барела и 2 млн. барела на седмична база. Петролните дестилати, включващи и горивата за отопление, се предвижда да се понижат с 4,4 млн. барела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *